nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.08.2018 Expositieverbod opgeheven na ziekte van Newcastle

Hobbykwekers mogen met hun pluimvee weer deelnemen aan exposities of niet-commerciële bijeenkomsten. Het Voedselagentschap (FAVV) legde hierop een verbod op nadat bij vogels van hobbykwekers de ziekte van Newcastle, een zeer besmettelijke virusziekte, werd vastgesteld. Vorige week vroeg het Steunpunt Levend Erfgoed, dat de belangen van niet-professionele dierhouderijen en -kwekerijen verdedigt, het FAVV nog om een einde te maken aan het handels- en expositieverbod voor hobbypluimvee.

Op voorstel van het FAVV, en met het akkoord van de experts van het federaal onderzoekscentrum Sciensano en de sector, werd deze beslissing genomen omdat de situatie positief evolueert, zo laat federaal landbouwminister Denis Ducarme weten. Er blijven wel enkele voorzorgsmaatregelen bestaan om de kippenziekte te beteugelen. De laatste haard, bij een professionele kweker, dateert alweer van 17 juli, de laatste haard bij een hobbykweker was iets recenter (31 juli). Voor de mens vormt de ziekte van Newcastle geen enkel gevaar, maar voor gevogelte is het zeer besmettelijk.

Voor het Steunpunt Levend Erfgoed komt deze versoepeling te laat. Afgelopen zondag organiseerde het zijn jaarlijkse Levend Erfgoed Expo en de tentoonstelling van pluimvee vormt daar andere jaren een belangrijk onderdeel van. Voordien had de organisatie er bij het Voedselagentschap nog op aangedrongen om een einde te maken aan het handels- en expositieverbod voor hobbypluimvee, maar daar was het FAVV niet op ingegaan. Ondanks de afwezigheid van pluimvee vonden veel bezoekers de weg naar de expo van bijzondere dierenrassen.

Bron: Belga/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via