nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.03.2020 Extra geld voor onderzoek naar plantaardige eiwitten

De bewuste consument heeft – nog meer dan vroeger - aandacht voor duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn. “Deze consument vraag meer alternatieve plantaardige proteïnen op het menu, die bovendien bijdragen tot een evenwichtige maaltijd”, aldus Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits. Om deze eiwittransitie in Vlaanderen te versnellen, investeert de minister via Flanders’ FOOD in de Food Pilot bij ILVO. “De totale investering bedraagt 520.000 euro.”

“Met Flanders’ FOOD bouwen we samen met vele partners aan de voeding van morgen”, licht Hilde Crevits, Vlaams minister van Innovatie en Landbouw, toe. “De consument heeft zelf meer aandacht voor duurzaamheid, gezondheid, smaak, authenticiteit en dierenwelzijn en vraagt dat ook van onze bedrijven. We willen via dit initiatief bedrijven dan ook de kans geven om producten met plantaardige grondstoffen te ontwikkelen. Soja kan een voorbeeld zijn van een product waar Vlaamse landbouwers zich in de toekomst meer op kunnen toeleggen.”

Via Flanders’ FOOD investeert de minister 520.000 euro in de Food Pilot bij ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek). Daarvan is 208.000 euro afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 104.000 van Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO).

De Food Pilot zal met steun van EFRO, het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en provincie Oost-Vlaanderen uitgebreid worden met een pilootlijn voor het isoleren en concentreren van hoogwaardig eiwit uit diverse plantaardige grondstoffen. “We zijn trots dat we deze nieuwe pilootlijn kunnen bouwen in de Food Pilot te Melle, ze zal het hart vormen van vele innovaties en onderzoek om vanuit eiwitrijke plantaardige grondstoffen nieuwe voedingsproducten te ontwikkelen”, aldus Jan Vander Stichele, voorzitter raad van bestuur Flanders’ FOOD.

Specifiek zal geïnvesteerd worden in apparatuur voor het dehullen, ontvetten, centrifugeren, decanteren, klaren en opzuiveren van plantaardige eiwitrijke grondstoffen. Door de investering in deze toestellen wordt de hele verwerkingsketen van plantaardige proteïnen gecreëerd. “Met deze investeringen wil ILVO zijn onderzoeksvisie over eiwitdiversificatie kracht bij zetten”, reageert Joris Relaes, administrateur-generaal bij ILVO. “Namelijk om diverse eiwitten in nutritioneel evenwichtige en lekkere voeding te introduceren en hierbij de volledige agrovoedingssector te ondersteunen met onderzoek van veld tot vork.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: ILVO

Volg VILT ook via