nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.08.2019 Ezelasiel roept op om te stoppen met ezels kweken

Het grootste ezelasiel van ons land, Anegria in Sint-Gillis-Waas, doet een schrijnende oproep om geen ezels meer te kweken. Zij vangen thuisloze en verwaarloosde ezels op. “Op dit moment hebben we er 102 en dat is echt te veel”, zegt Kristel Cromheeke, eigenares van het asiel. "We hebben vorig jaar heel veel ezels binnengekregen en een jaar intensief gewerkt om die dieren terug op de been te krijgen. Dan kregen we er nog een aantal bij en sindsdien hebben we een absolute stop moeten inlassen. Ons asiel zit echt vol, en we kunnen het financieel en qua werkkracht niet meer aan."

Het asiel ploetert verder met vrijwilligers, en zoekt geld om de dieren te kunnen verzorgen. “Het is de zee leegscheppen met een emmertje”, klinkt het. “Die dieren moeten alle dagen eten hebben en verzorgd worden. Op dit moment lukt dat maar net.” Een aantal jaren geleden was er een echte hype in het houden van ezels. Maar mensen beseffen niet dat je daar grond voor nodig hebt, geld en veel tijd. “Zo’n ezel kan 30 à 40 jaar worden. En mensen kunnen hun eigen toekomst niet voorspellen, waardoor er soms schrijnende situaties voorkomen."

“In het begin is zo'n veulentje heel schattig, maar dan wordt dat ouder en zien de mensen het niet meer zo goed zitten”, aldus eigenares Kristel Cromheeke. Het asiel vraagt dan ook om te stoppen met kweken, dan kan het misschien weer haalbaar worden. Angria is gestopt met nieuwe ezels op te nemen, want een oplossing is er niet. Ook andere asielen zitten volledig vol, en zitten aan hun maximale capaciteit. “De enige mogelijkheid is zelf opvang zoeken, of in het uiterste geval laten inslapen om die dieren verdere miserie te besparen.”

Het asiel zoekt actief naar adoptie-ouders, niet voor tijdelijk, maar voor langere duur. Meer informatie vind je hier: www.anegria.be.

Bron: Radio 2

Volg VILT ook via