nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

11.10.2019 "Fair trade biedt ook kansen voor Vlaamse boeren"

Het succes van fair trade biedt ook kansen voor Vlaamse land- en tuinbouwers, want uit een enquête blijkt dat ruim zes op tien Belgen van mening is dat fair trade ook van toepassing moet zijn voor Belgische en Europese producenten. Dat zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme naar aanleiding van de Week van de Fair Trade die afgelopen week plaatsvond. “Deze week speelt in op het sentiment van de Belgische consument om bewuster aan te kopen en meer oog te hebben voor de impact van impulsaankopen van goedkopere producten. Daar kunnen we alleen maar voor applaudisseren.”

Het concept fair trade slaat jaar na jaar meer aan, zo blijkt uit cijfers van het Trade for Development Center (TDC), een instelling die de handelsrelaties ondersteunt in functie van lokale ontwikkeling in minder ontwikkelde gebieden. Uit een enquête die TDC in 2018 liet uitvoeren, leren we 62 procent van de Belgen vindt dat fair trade ook moet gelden voor Belgische en Europese landbouwers. “De organisatoren van de Week van de Fair Trade zien in dat verband een rol weggelegd voor de lokale afzet van landbouwproducten”, meent de ABS-voorzitter.

Bovendien blijkt uit de TDC-enquête dat lokale producten een beter imago hebben bij Belgen dan andere producttypes. Dat zou voornamelijk aan de prijs-kwaliteitverhouding, de geloofwaardigheid en de veronderstelde impact te maken hebben. Zo geeft 60 procent van de Belgen aan dat hij met zijn keuze voor lokale producten denkt echt een verschil te maken. Bij fair trade gaat het slechts om 43 procent. “Dit is een bevestiging van wat leeft bij de meerderheid van de Vlamingen en het moet ook een boost geven aan wie vandaag al bezig is met een initiatief in de korte keten”, stelt Vandamme.

Het toont volgens hem ook aan dat de gemiddelde Belg vertrouwen heeft in wat de landbouw doet. “Laat dit een signaal zijn naar wie het minder goed met ons voor heeft en wie erop uit is om onze sector in een slecht daglicht te plaatsen als bron van alle kwaad wat betreft leefomgeving, natuur, water, lucht, klimaat, enz. Dat weegt op onze land- en tuinbouwers en zorgt voor toenemende frustratie in de sector. Dat werd deze week nog bevestigd door een onderzoek dat ILVO deed naar stress bij boeren”, waarschuwt ABS.

De uitdaging voor landbouw blijft in de ogen van de voorzitter torenhoog. “We moeten duidelijk kunnen maken aan de politici dat onze sector een cruciale rol speelt in Vlaanderen en dat we daarvoor, om te beginnen, respect moeten krijgen voor wat we doen. Het beleid moet daar ook open kaart in spelen en de waardering voor ons werk omzetten in beleidskeuzes die dat uitstralen. Ik hoop dat wat de Vlaamse regering schrijft over het economisch belang van onze sector geen dode letter blijkt te zijn na afloop van deze legislatuur”, aldus nog Vandamme in zijn voorwoord in Drietandmagazine. 

Bron: Drietandmagazine

Volg VILT ook via