nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.05.2018 Familie Verbist stapt uit bestuur slachthuis Adriaens

Nadat het Veviba-schandaal de slachthuisgroep Verbist in opspraak bracht, raakten alle bedrijven van de groep heel wat klanten kwijt, zo ook slachthuis Adriaens in Zottegem. Het slachthuis heeft daarom een nieuwe raad van bestuur aangeduid waarin geen leden van de familie Verbist meer zetelen. De managers die al jarenlang de operationele leiding over het bedrijf hadden, werden aangeduid als bestuurders. Door de banden met de groep Verbist grotendeels door te knippen, hoopt slachthuis Adriaens klanten als Delhaize, Colruyt en Carrefour terug aan te trekken.

In maart dit jaar kwam het Waalse vleesbedrijf Veviba in opspraak. Het bedrijf in Bastogne zou gefraudeerd hebben met de vervaldatum van vlees en vlees dat voor de diervoederindustrie bestemd was, zou toch in de humane voedselketen terecht zijn gekomen. Omdat Veviba deel uitmaakt van de groep Verbist, zegden heel wat afnemers hun lopende contracten op met alle bedrijven van de groep Verbist. Ook het slachthuis Adriaens, gevestigd in de Zottegemse deelgemeente Velzeke, deelde in de klappen omdat het sinds 2016 deel uitmaakt van de groep. Voordien was het in handen van Covavee en Agri Investment Fund.

Hoewel CEO Pascal De Clerck meteen benadrukte dat slachthuis Adriaens alle controles door het Voedselagentschap steeds perfect doorstaan heeft en dat het als autonome entiteit binnen de groep Verbist opereert, kon dit toch niet verhinderen dat onder meer Delhaize alle contracten met de Adriaens stopzette. De Clerck erkent dat het slachthuis geleden heeft onder de problemen die een andere onderneming van zijn aandeelhouder heeft gekend. “Maar die problemen hadden nooit betrekking op Adriaens. Samen met het hele team zijn wij zeer trots op wat ons slachthuis de afgelopen jaren heeft bereikt”, klinkt het.

Door de raad van bestuur te herschikken en zo de autonomie van het slachthuis te benadrukken, hoopt De Clerck de warenhuizen nu te overtuigen om terug te keren. Verbist blijft wel eigenaar van het bedrijf, maar zal voortaan op het terrein niets meer te zeggen hebben. Het bedrijf heeft de warenhuizen nodig. "Nu slachten we ongeveer 1.200 runderen per week voor andere klanten. Met de warenhuizen erbij, zaten we vorig jaar aan 1.700 runderen per week", zegt De Clerck. Er is maar één van de twee snijzalen meer operationeel. Het personeel neemt nu nog overuren op, maar dat blijft niet duren.

De CEO hoopt dan ook tegen de zomer weer te kunnen leveren aan de warenhuizen. Zekerheid bestaat daarover nog niet. Carrefour zegt bijvoorbeeld eerst de resultaten van het onderzoek naar Veviba te willen afwachten. "Er is nog geen beslissing genomen", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve, die erop wijst dat Carrefour nooit problemen heeft gehad met Adriaens.

Bron: Eigen verslaggeving/Belga

Beeld: Adriaens

Volg VILT ook via