nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.09.2017 Farm Frites pioniert met mix van groene energiebronnen

Op het terrein van aardappelverwerker Farm Frites in Lommel legt Green Logix Cogeneration de laatste hand aan de bouw van een volledig geïntegreerde en stuurbare WKK-energiecentrale. Vlaams minister van Economie en Innovatie, Philippe Muyters, bracht een bezoek aan het bedrijf, dat als eerste in Vlaanderen verschillende energie-installaties op maat van het bedrijf bundelt op één site. Het bedrijf wordt voor zijn elektriciteitsbehoefte volledig onafhankelijk, goed voor 55 Gigawatt per jaar.

De warmtekrachtkoppelingscentrale op het terrein van Farm Frites in Lommel voorziet in de gelijktijdige toelevering van elektriciteit en warmte, essentieel in de verwerking van aardappel tot afgewerkt product. Naast de warmtekrachtkoppelingscentrale, voorziet Farm Frites eveneens in een fotovoltaïsche installatie op het dak van het bedrijf. “Onze centrale levert elektriciteit en warmte”, verduidelijkt Serge Roemers, zaakvoerder van Green Logix Cogeneration.

“Energie die essentieel is bij de verwerking van de aardappel tot een nieuw product”, gaat Roemers verder. “We kunnen zo het belangrijkste deel van de energievraag van Farm Frites invullen, onder meer door het verwerken van bakdampen en biogas tot warmte. Samen met de bestaande vergistingsinstallatie, waarbij bijproducten van Farm Frites worden gevaloriseerd tot elektriciteit en warmte, en de fotovoltaïsche installatie bundelen we zo verschillende energie-installaties op één bedrijfssite op maat van het bedrijf. Dat is in Vlaanderen een primeur.”

"Het unieke aan dit project is dat het een bestaande industriële site door de koppeling van vier lokale hernieuwbare energiebronnen omvormt tot een energiepark", stelt ook minister Muyters vast. "Naast de evidente ecologische meerwaarde, zorgt dit duurzaam project ook voor meer zekerheid voor de bedrijven op de Maatheide en worden ze er letterlijk verankerd. Deze duurzame samenwerking is een enorme troef voor de competitiviteit van Vlaanderen." De energiecentrale heeft een kostenplaatje van 15 miljoen euro. De Vlaamse regering steunt het project met 680.400 euro. 

Bron: Belga / De Standaard

Beeld: Google Maps

Volg VILT ook via