nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

12.02.2018 FarmCafe helpt landbouwers hun bodemkennis uitdiepen

Op FarmCafe, het inspiratie- en expertenplatform voor Vlaamse land- en tuinbouwers, kan je een webinar volgen over de grond van de zaak: de bodem die landbouwgewassen moet voortbrengen. Annemie Elsen van de Bodemkundige Dienst en Gera van Os van de Aeres Hogeschool leggen de basisbeginselen van ‘bodemkunde’ uit, en geven tips om de bodemkwaliteit te optimaliseren zonder in aanvaring te komen met de strenge bemestingsregels. “Als je stabiele koolstof in je bodem wil, moet je niet eenmalig een grote dosis compost aanbrengen maar jaar na jaar aan de bodemvruchtbaarheid werken”, maakt Elsen duidelijk dat het een werk van lange adem is.

Live was het webinar over het optimaliseren van de bodemconditie vorige week donderdag te bekijken, maar geïnteresseerden kunnen het nog altijd herbekijken via het FarmCafe-platform. Dit webinar kadert binnen het Interreg-project Leve(n)de Bodem. Bodemspecialisten uit Vlaanderen en Nederland bundelen in dit project de krachten, met als voornaamste doel de aanwezige kennis beter te laten doorstromen naar alle land- en tuinbouwers. Met Annemie Elsen van Bodemkundige Dienst en Gera van Os van de Aeres Hogeschool als experten kreeg de Vlaams-Nederlandse samenwerking twee gezichten tijdens het webinar.

De mestwetgeving is complex, het bodemleven is dat ook. Gera van Os legt uit dat een groep bloembollentelers genoeg had van de wetenschappelijke proeven rond bodemverbetering die geen rekening hielden met de bemestingsnormen. Op de tien bedrijven werd er een proefveld aangelegd met maatregelen die wel inpasbaar zijn in een normale bedrijfsvoering. Op hun eigen velden vergeleken de telers een lage (30 ton) met een hoge dosering (60 ton) compost, en dwars op die bemestingsstroken lagen vergelijkingsvelden aan met bladrammenas of Japanse haver als groenbemester, of geen groenbemester. De Nederlandse bodemexperte nam stalen en onderzocht het effect van de verschillende behandelingen op de bodemweerbaarheid.

Benieuwd naar de bevindingen? Herbekijk het webinar op FarmCafe.

Bron: FarmCafe

Volg VILT ook via