nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

30.06.2018 FAVV legt particuliere kippenhouders maatregelen op

Omdat er de voorbije acht weken tien gevallen van de ziekte van Newcastle bij pluimvee zijn opgedoken in ons land, gaat het Voedselagentschap hobbypluimveehouders maatregelen opleggen. Dat betekent dat er voor minimaal 30 dagen geen uitwisseling mag plaatsvinden van elke soort van pluimvee naar of tussen hobbyhouders. De dieren mogen ook niet deelnemen aan markten, tentoonstellingen of beurzen. Voor professionele pluimveehouders gelden er geen restricties omdat zij hun dieren moeten vaccineren tegen de ziekte.

Het FAVV voert bij elke besmetting een epidemiologisch onderzoek om de oorzaak te achterhalen. De recente gevallen hebben aangetoond dat de aankoop van dieren en de contacten binnen het circuit van de hobbyhouders hierin een grote rol spelen. De besmetting via wilde vogels is ook een mogelijke oorzaak. Om die reden heeft het Voedselagentschap beslist om vanaf 2 juli op het hele grondgebied de uitwisseling van kippen, kalkoenen, parelhoenen, eenden, ganzen, kwartels, duiven (met uitzondering van wedstrijdduiven), fazanten, patrijzen en loopvogels tussen hobbyhouders te verbieden.

Het Voedselagentschap benadrukt dat vaccinatie de enige goede preventie is tegen deze ziekte. Deze vaccinatie is altijd verplicht voor pluimvee gehouden op professionele bedrijven of bij houders met meer dan 100 stuks pluimvee en voor pluimvee en duiven die deelnemen aan verzamelingen. Het agentschap raadt trouwens de vaccinatie sterk aan voor dieren van hobbyhouders in het algemeen, ook dus waar er maar enkele dieren aanwezig zijn.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle pluimvee- en vogelsoorten treffen. Bij dieren besmet met een erg agressieve stam treden soms zenuwsymptomen, waaronder een stijve nek bij overleden kippen, en massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte. De consumptie van eieren of vlees houdt dan ook geen enkel risico in.

Meer informatie: Ziekte van Newcastle

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via