nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

16.10.2017 FAVV meldt PCB-besmetting op bio-leghennenbedrijf

In het kader van zijn jaarlijks controleprogramma heeft het FAVV bij een routine monstername op een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf een overschrijding van de norm voor PCB’s vastgesteld. Het Voedselagentschap spreekt over een mogelijk risico voor de gezondheid van de consument, blokkeerde de eieren en vraagt om eieren van het lot in kwestie niet te verbruiken en terug te brengen naar de winkel. 

Tijdens een routinecontrole op een nieuw gestart bio-leghennenbedrijf heeft het FAVV een overschrijding van de norm voor PCB’s (polychloorbifenyl) vastgesteld. Het desbetreffende lot eieren heeft de code 0BE3133 en werd in verschillende detailhandels in België verdeeld, zo laat het agentschap weten. Consumenten die eieren van dit lot in hun bezit hebben, worden gevraagd om die niet te consumeren en ze terug te brengen naar de winkel.

Na het vaststellen van de besmetting heeft het FAVV de eieren meteen geblokkeerd en is er een onderzoek opgestart om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. Op dit moment zijn de eieren niet alleen in het bedrijf zelf maar ook bij de afnemers geblokkeerd, zo laat het FAVV weten. Ook de winkels zijn ingelicht en gestart met het uit de handel halen van de eieren. De meest waarschijnlijke piste om deze besmetting te verklaren is een contaminatie vanuit de grond waarop de kippen vrij konden rondlopen, aldus nog het FAVV. 

De PCB’s zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het Voedselagentschap houdt het risico op besmetting met PCB’s in de voedselketen in de gaten en neemt elk jaar stalen van voedingswaren en dierenvoeder. Tot dusver heeft het agentschap dit jaar al 925 stalen genomen en die waren tot voor kort allemaal conform.

Bron: FAVV

Volg VILT ook via