nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2018 FAVV meldt PCB-besmetting op bioleghennenbedrijf

Bij een routinemonstername van eieren in een bioleghennenbedrijf is de pcb-norm lichtjes overschreden. Deze eieren, met de code 0BE3133, worden van de markt gehaald. Dinsdag werden ze bij het bedrijf geblokkeerd. Dat meldt het Voedselagentschap. Consumenten die eieren van dit lot hebben, wordt gevraagd deze niet te gebruiken en terug te brengen naar de winkel. Het desbetreffende lot werd in verschillende detailhandels in België verdeeld. Voor het betrokken bedrijf is het een tegenslag van jewelste want het liet eerder een bodemsanering uitvoeren om komaf te maken met het probleem met pcb's in de buitenloop van de kippen.

Uit de resultaten van de analyse van 12 november blijkt dat de norm voor pcb's (polychloorbifenyl) overschreden werd. Na de vaststelling van de contaminatie werden de eieren geblokkeerd, en is er een onderzoek gestart in het bedrijf om de oorzaak van de besmetting te achterhalen. De eieren zijn momenteel niet enkel bij het bedrijf maar ook bij de afnemers geblokkeerd. Ook de winkels werden ingelicht, en zij zijn gestart met de eieren uit de handel te nemen.

Pcb's zijn persistente organische polluenten die in het milieu aanwezig zijn en schadelijk zijn voor de mens. Het FAVV houdt het risico op besmetting met pcb's in de voedselketen in de gaten. Elk jaar neemt het agentschap stalen van zowel voedingswaren als diervoeder. "Van de 1.519 stalen uit 2017 was 99,5 procent conform", vertelt woordvoerder Liesbeth Van de Voorde. Het probleem stelt zich dus niet vaak, maar voor het bedrijf in kwestie gaat het wel om een hardnekkig probleem.

De bioboer diende zijn productie in oktober al een keer te staken door pcb's in de eieren. Toen was de overschrijding zo groot dat er geen andere oplossing leek te zijn dan een bodemsanering in de buitenloop. "Het bedrijf signaleerde enkele dagen geleden zelf dat het probleem zich opnieuw stelde na sanering. Dit keer gaat het om een heel lichte overschrijding. Toch moeten we intern bekijken wat de verdere opvolging dient te zijn", aldus Van de Voorde.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via