nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.11.2018 FAVV signaleert verboden ggo's in dierenvoeding

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft in oktober een bepaald type genetisch gemodificeerd organisme in vitamine B2 aangetroffen in dierenvoeding. Via het snelle waarschuwingssysteem 'Food and Feed Safety Alerts' bracht het agentschap zijn Europese collega’s op de hoogte van de ontdekking. Het FAVV heeft de voorbije maanden zeker één lot getraceerd en geblokkeerd in ons land, voor een tweede lot loopt de traceerbaarheidsoefening nog.

"Vitamine B2 mag toegevoegd worden als additief aan dierenvoeding", legt Liesbeth Van de Voorde, woordvoerster van het Voedselagentschap (FAVV), uit. "Maar het moet wel in pure vorm zijn. Het feit dat er sporen van de gemodificeerde vorm van bacillus subtilis aanwezig is, mag niet. Door de toevoeging van dit type ggo in dierenvoeding kunnen er mogelijk micro-organismen resistentie verwerven ten opzichte van nuttige antibiotica."

Omdat het spoor naar Nederland leidde, heeft het FAVV ook meteen zijn Nederlandse evenknie, de Voedsel- en Warenautoriteit, op de hoogte gebracht. Ook de andere voedselagentschappen in Europa kregen een seintje. Meteen werd ook werk gemaakt van het opsporen of traceren van de herkomst van het product en het blokkeren van betrokken loten dierenvoeder die op de markt werden aangetroffen. Volgens de Franse krant Le Monde zou tussen de 800.000 en 1,6 miljoen ton dierenvoeding door de verboden additieven besmet zijn.

Voor alle duidelijkheid: het additief B2 is toegestaan, de aanwezigheid van een bepaald type van genetische gemodificeerde organismen in het additief niet. Tussen april en juni werd volgens de Nederlandse sanitaire diensten acht ton van met de ggo besmette dierenvoeding geleverd aan Polen, Italië, Nederland en vervolgens ook aan Duitsland, Noorwegen, Rusland, Finland, IJsland en Frankrijk. “Het besmette vitamine B2-additief en de daarmee geproduceerde dierenvoeders werden in totaal naar veertien Europese lidstaten verdeeld”, aldus het FAVV.

Bron: Belga

Volg VILT ook via