nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

26.07.2018 FAVV versoepelt maatregelen tegen ziekte van Newcastle

Het federaal voedselagentschap (FAVV) versoepelt de maatregelen die werden genomen na een besmetting met de ziekte van Newcastle bij pluimvee in het Oost-Vlaamse Haaltert. Het beschermingsgebied van drie kilometer rond de getroffen pluimveehandel wordt opgenomen in het "toezichtsgebied" van tien kilometer, zo meldt het FAVV. In die zone worden de maatregelen bovendien versoepeld. Zo vervallen de beperkingen op het verplaatsen van andere vogels dan pluimvee.

Vrijdag heft het FAVV ook de zone van 500 meter op die op 6 juli was ingesteld in het Henegouwse Morlanwelz. Daar was bij sierpluimvee van een hobbyhouder een besmetting vastgesteld.
Het Voedselagentschap heeft sinds 26 april al negentien besmettingen met de ziekte van Newcastle vastgesteld: zestien bij sierpluimvee van hobbyhouders en drie op commerciële pluimveehouderijen. In de afgelopen weken werden de maatregelen rond vier besmettingen bij hobbyhouders al volledig opgeheven.

De algemene maatregelen die op 2 juli werden opgelegd voor alle hobbypluimvee, blijven nog steeds van kracht. Het gaat om een verbod op verzamelingen met pluimvee en een verbod op verhandelen van dergelijke hobbyvogels naar en door particulieren.

Het virus van de ziekte van Newcastle is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels besmetten. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen (waaronder een stijve nek) en een massale sterfte op. De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in.

Meer informatie: Ziekte van Newcastle

Bron: Belga

Volg VILT ook via