nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.12.2018 FAVV versoepelt maatregelen voor ziekte van Newcastle

Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) heeft de maatregelen om de ziekte van Newcastle bij pluimvee tegen te gaan verder versoepeld voor hobbyhouders. “Voor hobbyhouders komt het neer op een terugkeer naar de normale situatie”, laat het FAVV weten. Een deel van de versoepelingen heeft te maken met tentoonstellingen en verzamelingen van pluimvee of vogels, een andere versoepeling houdt in dat hobbyhouders opnieuw pluimvee mogen verkopen aan andere hobbyhouders.

Op 27 april werd voor de eerste keer sinds 1998 in België de ziekte van Newcastle vastgesteld bij sierkippen van een hobbyhouder. De daaropvolgende maanden werden er nog negentien nieuwe uitbraken vastgesteld in ons land, zestien bij hobbyhouders en drie bij professionelen. Het virus is zeer besmettelijk en kan alle soorten pluimvee en vogels treffen. Bij besmetting met een erg agressieve stam treden zenuwsymptomen zoals een stijve nek en massale sterfte op. “De mens is niet gevoelig aan de ziekte en het eten van vlees of eieren houdt geen gevaar in”, benadrukt het FAVV nog eens.

De maatregelen die eerder werden genomen, worden nu verder versoepeld. Hobbyhouders mogen hun pluimvee bijvoorbeeld weer rechtstreeks verkopen aan andere hobbyhouders, zonder bijzondere voorwaarden. “Wel zijn er nog voorwaarden verbonden aan de verkoop door hobbyhouders aan pluimveehandelaars”, zo laat het Voedselagentschap weten.

Alle maatregelen staan in detail op de website van het FAVV.
 

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via