FEBEV hekelt "framing" en "fake news" over vlees

FEBEV, de Belgische Federatie van het Vlees, hekelt in een persbericht de “framing" en "fake news” over vleesconsumptie. “Slogans en het verspreiden van foutieve informatie brengen de Belgische vleessector nodeloos in diskrediet en voeden onterecht de negatieve perceptie”, klinkt het. De federatie verwijst daarbij naar artikels in de media en de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’ die binnenkort weer van start gaat.
23 februari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:39

FEBEV, de Belgische Federatie van het Vlees, hekelt in een persbericht de “framing" en "fake news” over vleesconsumptie. “Slogans en het verspreiden van foutieve informatie brengen de Belgische vleessector nodeloos in diskrediet en voeden onterecht de negatieve perceptie”, klinkt het. De federatie verwijst daarbij naar artikels in de media en de campagne ‘Dagen Zonder Vlees’ die binnenkort weer van start gaat.

Op 1 maart, 40 dagen voor Pasen, is het weer zover. Voor het zevende jaar op rij vindt in Vlaanderen ‘Dagen Zonder Vlees’ plaats. Wallonië doet voor de eerste keer mee aan wat de organisatie zelf “een frisse bewustwordingscampagne over de impact van onze voedingsgewoontes op het milieu” noemt. Het valt FEBEV op dat in de aanloop naar deze campagne weer volop “antivleesberichten” in de pers verschijnen. “Een sereen, genuanceerd debat over vleesconsumptie wordt steeds moeilijker omdat sensationele titels de bovenhand krijgen. Denk maar aan ‘Red het klimaat, eet geen biefstuk’ of ‘Vleesimport brengt gevaarlijke bacteriën binnen’”, beweert de federatie.

Gedelegeerd bestuurder Michael Gore stoort zich aan de misinformatie: “Als men het heeft over geïmporteerd varkensvlees dat ervoor zorgt dat resistente bacteriën oprukken in Europa, moet men er ook bijzeggen dat België geen varkensvlees hoeft te importeren. Ons land produceert meer dan 200 procent van de behoefte. En de Belgische productieketen biedt voldoende garanties, we zijn koploper op het vlak van voedselveiligheid.”

“Om de impact van vleesproductie en -consumptie op het milieu te duiden wordt daar bovenop gegoocheld met foutieve cijfers over ecologische voetafdruk, waterverbruik of CO2-uitstoot. Zo worden bijvoorbeeld regenwater en landbouwgronden die fungeren als koolstofsinks niet in rekening gebracht.” Volgens FEBEV ligt de werkelijke milieu-impact van de vleesproductie dan ook een pak lager dan gepresenteerd wordt. “Nergens ter wereld wordt immers zo efficiënt vlees geproduceerd als in België”, klinkt het.

De vleesindustrie vindt het normaal dat een afwisselend en gezond voedingspatroon voor niemand ter discussie staat, maar wijst erop dat lokaal geproduceerd vlees daar ook zijn plaats in heeft. “Dit is beter voor het milieu en voor onze lokale landbouw. Hoewel die boodschap gelukkig ook vervat zit in de campagne van ‘Dagen Zonder Vlees’, wordt ze toch door de campagnenaam overschaduwd.” Dit toont volgens de vleesfederatie aan dat framing en fake news nooit ver weg zijn als het over vleesconsumptie zijn. “Op die manier wordt de hele Belgische vleessector nodeloos in diskrediet gebracht.”

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek