nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.08.2018 Fedagrim dingt mee voor De Standaard Solidariteitsprijs

Fedagrim is één van de 20 non-profitorganisaties die deze zomer meedingt naar De Standaard Solidariteitsprijs, een prijs die de beste, meest pakkende en meest activerende advertentie beloont. Met de slogan ‘Onze landbouwers zitten te krap in oppervlakte’ wil Fedagrim het probleem van beschikbaarheid en betaalbaarheid van landbouwgrond aankaarten. Omdat dit één van de meest aangehaalde problemen is door jonge landbouwers pleit de federatie voor de oprichting van een grondbank.

Al een aantal jaar op rij organiseert de krant De Standaard tijdens de zomermaanden de Solidariteitsprijs. Daarmee nodigt het ngo’s uit om met een knap bedachte en visueel sterk uitgewerkte advertentie deel te nemen aan een wedstrijd. De 20 beste advertenties worden beloond met een gratis publicatie in het dagblad. Uit die 20 inzendingen bekroont een vakjury op zijn beurt een winnaar en tot 31 augustus kan ook het publiek meestemmen voor de publieksprijs. Beide winnaars zien hun advertentie nog drie keer gratis gepubliceerd in de krant.

Dit jaar komt er ook vanuit landbouwhoek een inzending. Fedagrim, de federatie van de toeleveranciers van machines, gebouw en uitrustingen voor landbouw en groenvoorzieners, heeft in samenwerking met communicatiebureau Impact Communications een advertentie gemaakt die zich toespitst op het gebrek aan toegang tot landbouwgrond voor (jonge) landbouwers. Op de advertentie van Fedagrim is een koe te zien die klem lijkt te zitten op de pagina. ‘Onze landbouwers zitten te krap in oppervlakte’ is de slogan die erbij hoort. “De Belgische landbouw kampt met een tekort aan beschikbare oppervlakte om op een degelijke manier aan voedselvoorziening te doen”, zo klinkt het nog.

Vorig jaar werkte Fedagrim een landbouwpact voor een leefbare landbouw uit. In dat pact stonden tien concrete actiepunten waarmee de federatie een aanzet wou geven om de Belgische landbouw “opnieuw fair en leefbaar te maken”. Eén van de actiepunten was de oprichting van een grondbank die beheerd wordt door de overheid en waarbij gronden voorbehouden worden aan landbouwactiviteiten en onderling verhandelbaar zijn. “Op 20 jaar tijd is de prijs van landbouwgrond verdubbeld, vooral door grondspeculatie. Die prijs staat al lang niet meer in verhouding tot de landbouwkundige waarde”, aldus Fedagrim.

Naast Fedagrim zijn er nog tal van andere ngo’s die een advertentie hebben ingezonden. Zo klaagt Natuurpunt het verdwijnen van insecten aan, Bond Beter Leefmilieu en de Statiegeldalliantie nemen het elk in een afzonderlijke advertentie op voor statiegeld en tegen zwerfvuil en Fairtrade Belgium vraagt aandacht voor het inkomen van boeren uit het zuiden. Ook Dierenartsen Zonder Grenzen neemt het op voor boeren in het zuiden en wijst met hun advertentie op het belang van veeteelt in deze regio.

Stemmen voor de publieksprijs kan nog tot 31 augustus via deze link. Op 8 september worden de winnaars bekendgemaakt.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via