nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.10.2015 Feiten in fraudezaak vismijn zijn mogelijk verjaard

Deze week is de fraudezaak rond het omzeilen van visquota in de Oostendse vismijn na meer dan elf jaar eindelijk door de Brugse strafrechtbank behandeld. In plaats van ten gronde te pleiten, vroegen alle advocaten echter om de verjaring van de zaak. Of die vraag zal worden ingewilligd, is niet duidelijk. Volgens de advocaten is de zaak in alle berekeningen verjaard, maar volgens de procureur niet. Op 24 november doet de rechter uitspraak over de verjaring.

De hele zaak kwam aan het rollen in 2004, elf jaar geleden. Het parket van Brugge en het ministerie van Landbouw startten toen na beschuldigingen van politicus Jean-Marie Dedecker een onderzoek naar schriftvervalsing door de Oostende vismijn. Dat onderzoek liep echter meerdere keren vast. Pas acht jaar later, in 2012, verwees de raadkamer de zaak door. Vijftien partijen, waaronder enkele toplui van de vismijn en voormalig visserijschepen Yves Miroir, werden gedagvaard. 

Het bedrijf H&G International dat zich in de vismijn had gevestigd, zou volgens die raadkamer op frauduleuze manier de maximale visquota hebben omzeild. Via een Ierse rederij kocht het bedrijf vis aan die werd gevangen in Belgische en Nederlandse wateren, om ze als Ierse vis via de vismijn in België in te voeren. “Terwijl de concurrenten in Zeebrugge en Nederland te maken kregen met dalende winsten, wist Oostende in die periode een recordomzet te boeken”, schrijft Het Laatste Nieuws. Verschillende Belgische reders, vennootschappen, toplui van de veiling, enzovoort zouden daarbij betrokken zijn geweest.

Deze week, opnieuw enkele jaren later, kwam de zaak eindelijk voor. Maar mogelijks zal er nooit over schuld of onschuld geoordeeld worden, want volgens de advocaten zijn de feiten verjaard. Niemand is echter zeker van de exacte datum van verjaring, en volgens de procureur is daarvan zelfs geen sprake. Hij spreekt over een “overschrijding van de redelijke termijn, waarbij een principiële straf volstaat”.

Of de rechter de feiten effectief verjaard zal verklaren, zal duidelijk worden op 24 november.  

Bron: Het Laatste Nieuws

Volg VILT ook via