nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.04.2020 Ferm lanceert online platform voor bezige boerinnen

De coronacrisis treft iedereen, ook de land- en tuinbouwonderneemsters. Zij kampen met de combinatie gezin/bedrijf nu de scholen dicht zijn, met onvoldoende personeel, coronamaatregelen op het bedrijf en de invloed op de prijsvorming in de sector. Maar de vrouwen blijven niet bij de pakken zitten en getuigen van professionaliteit, boerentrots en veerkracht. Dat delen ze nu ook online.
Ferm, voorheen KVLV, verenigt 7.800 land- en tuinbouwsters en geeft hen vanaf deze week een virtueel platform via sociale media. De organisatie startte maandag de ‘Week van de Agravrouw”, waarmee ze wil laten zien hoe de landbouwsters elke dag hun steentje bijdragen aan de samenleving.  
 
Het vrouwennetwerk wordt op gang getrokken door boerinnen uit de varkenshouderij, sierteelt, melkveehouderij, korte keten en tuinbouw. “Dagelijks zal één van hen foto’s en filmpjes posten over het leven zoals het is, in coronatijden”, vertelt Caroline Audoor van Ferm. “Ze tonen hun drive en wisselen tips. En houden zo contact met lotgenoten. Online, en dat werkt.”
 
Nu het fysieke contact met de buitenwereld op de schop ging, voelen ook de boerinnen de druk van het sociaal isolement. “In het verenigingsleven, waar fysieke ontmoetingen de stelregel zijn, vinden zij in normale tijden een gezonde uitlaatklep”, gaat Audoor verder. “Contact met lotgenoten maakt hen sterk, ontspant en is goed voor de mentale gezondheid.Dat willen ze zeker niet missen. Alleen maken de afstandsregels dit nu niet eenvoudig.”
 
Sociaal-culturele verenigingen zoals het vrouwennetwerk Ferm schakelen vandaag in ijltempo over naar een andere modus. Van fysieke ontmoetingen naar virtueel contact. Om die kostbare banden te onderhouden en toch maar elkaar te kunnen blijven aanmoedigen en inspireren. “Boerinnen zijn er voor elkaar, voor hun gezin en hun bedrijf én voor de samenleving tijdens deze coronacrisis”, klinkt het. “Die samenleving kan deze veerkrachtige en dappere ondernemers steunen, door als consument wat vaker te kiezen voor al dat gezonde lekkers van hier.”
 
Liesbet Desmet beet maandag de spits af en deelde een filmpje waarmee ze oproept om bewust voor lokale producten te kiezen. Dinsdag was het de beurt aan Miriam van Perkoplant die je even meenam achter de schermen van haar plantenkwekerij. De filmpjes kan je bekijken op de facebookpagina van Ferm.

Bron: Eigen verslaggeving

Volg VILT ook via