nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2017 FEVIA verheugd over handelsakkoord met Japan

De federatie van de Belgische voedingsindustrie FEVIA reageert tevreden op het nieuws dat de Europese Unie een handelsverdrag heeft afgesloten met Japan. Het land is na de VS en China de derde belangrijkste verre exportmarkt voor Belgische voeding, maar vorig jaar stagneerde de uitvoer. De hoge importtaksen zouden belemmerend werken, maar daar komt dankzij de handelsovereenkomst binnenkort verandering in. “Op termijn valt tot 85 procent van de bestaande tarieven weg”, legt voorzitter Jean Eylenbosch uit.

Export vormt volgens FEVIA de motor van de groei van de Belgische voedingsindustrie. “Handelsakkoorden zijn daarom voor onze voedingsbedrijven van uiterst groot belang”, klinkt het. Zonder handelsovereenkomst gelden importtarieven, en die kunnen belemmerend werken. Volgens de organisatie is dat de reden dat de export naar Japan vorig jaar stagneerde, na jaren van groei. Er werd in 2016 voor 177 miljoen euro aan Belgische voeding en dranken geëxporteerd naar het land. Het jaar ervoor was dat nog 185 miljoen euro.

Japan is na de Verenigde Staten en China de derde belangrijkste verre exportmarkt voor Belgische voeding. Belgische producten scoren goed bij Japanners omdat zij veel belang hechten aan kwaliteit en veiligheid. Vooral chocoladeproducten en dranken (bier) zijn er populair, en voor diepvriesgroenten en aardappelproducten is het potentieel nog groot.

FEVIA-voorzitter Jean Eylenbosch juicht het akkoord toe. “Door het handelsakkoord met Japan vallen op termijn tot 85 procent van de bestaande importtarieven weg en dat is heel goed nieuws voor de groei van Belgische voedingsbedrijven. Het is bovendien een sterk signaal tegen het protectionisme dat overal in de wereld opduikt en de groei van onze voedingsbedrijven afremt.”

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via