nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.11.2016 Field Liberation Movement richt pijlen op ggo-populier

Field Liberation Movement, de actiegroep die in 2011 een aardappelveld bestormde waarop ggo-aardappelen werden geteeld, roept Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege op om een einde te maken aan een veldproef met genetisch gemodificeerde populieren op een proefveld in Wetteren. Met de proef wordt "een valse klimaatoplossing" aangereikt, zeggen een twintigtal actievoerders die ludieke bordjes met "kapvergunningen" plaatsten op het proefveld.

In Wetteren onderzoekt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) of genetisch gewijzigde populieren hout kunnen produceren met minder lignine dat achteraf beter omgezet kan worden tot bio-ethanol. "In plaats van aandacht te hebben voor de oorzaken van klimaatverandering, investeert VIB belastinggeld in valse oplossingen die bovendien nefaste sociale en ecologische gevolgen hebben", zo zeggen de actievoerders die verschillende bordjes meebrachten naar het proefveld.

“Energieproductie met biomassa zadelt andere regio's in de wereld op met de brandstofhonger van het Westen”, zo klinkt het betoog. “De boomplantages zullen zich niet in België bevinden en de overheid investeert dus in een hypothetische technologie die landroof en waterconflicten zal veroorzaken en de concurrentie tussen energieproductie en voedselproductie nog vergroot. Verder zullen deze genetisch gemanipuleerde bomen aangeplant worden in grootschalige monocultuur plantages die een bedreiging vormen voor de biodiversiteit.”

De activisten roepen op om het onderzoeksprogramma van VIB in te vullen "op een manier die baanbrekend kan worden voor duurzame technologieën die het algemeen belang dienen". Hun standpunt wordt gesteund door Oxfam-Solidariteit en 11.11.11, maar ook choreografe en danseres Anne Teresa De Keersmaeker. "Het genetisch manipuleren van bomen om zo snel mogelijk brandstof te kunnen produceren, getuigt van een gebrek aan inzicht over en respect voor wat letterlijk en figuurlijk het DNA van het leven op de planeet vormt", zegt ze in een mededeling.

“Wij willen de shift maken van het gebruik van olie naar het gebruik van planten”, zo reageert Professor Wout Boerjan van het VIB. “Tientallen jaren al worden ggo’s bekritiseerd, terwijl het uiteindelijk een manier van veredelen is. Eén die meer hout opbrengt per hectare. Dit is niet gevaarlijker dan klassieke veredeling. Wij zijn een onderzoeksinstelling die onderzoek doet naar de fundamenten voor nieuwe mogelijkheden in de toekomst. Dat kan ons helpen om bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatopwarming in te perken.” 

Bron: Belga/eigen verslaggeving/De Standaard

Beeld: FLM

Volg VILT ook via