nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.04.2019 Financiering suikerfabriek Seneffe nog steeds niet rond

De financiering van de coöperatieve suikerfabriek in het Waalse Seneffe lijkt niet rond te komen. De Coopérative des Betteraviers Transformateurs (CoBT) komt 4,1 miljoen euro tekort om met de bouw van de fabriek te beginnen. Het geeft zichzelf nog twee maanden om te beslissen of het project doorgaat of wordt afgeblazen. Er is 327 miljoen euro nodig om de fabriek te bouwen. Dat geld komt van landbouwers, investeerders, de Waalse overheid en de banken. Met de nieuwe coöperatieve suikerfabriek willen de telers de machtsconcentratie in de Europese suikerindustrie doorbreken.

Het postquotumtijdperk heeft al voor heel wat ontgoocheling gezorgd bij de Belgische suikerbiettelers. Niet alleen waren er de zeer moeizame prijsonderhandelingen tussen Tiense Suiker en zijn telers waar zelfs bemiddelaars aan te pas moest komen, na afloop van het seizoen bleek ook dat Tiense Suiker, onderdeel van de Duitse Südzucker-groep, de laagste bietenprijs in Europa had uitbetaald. De bietenprijs van de andere groep die in België actief is, Iscal Sugar, was weliswaar hoger, maar lag nog steeds een stuk onder de verwachtingen van de Belgische telers.

Dat de Nederlandse coöperatie Cosun de hoogste bietenprijs had betaald in de EU, deed een aantal landbouwers bij de Vereniging van Waalse bietenplanters (ABW) dromen van een eigen coöperatieve suikerfabriek. Het enthousiasme voor deze droom werd al gauw groot, want in de zomer van vorig jaar ondertekenden al zo’n 1.900 boeren een intentieverklaring waarin ze akkoord gingen om 30 euro instapgeld te betalen per ton bieten die ze jaarlijks willen leveren. Als ook de Waalse overheid zich achter het plan schaarde en subsidies beloofde, leek de droom steeds meer realiteit te worden.

Op 31 januari was het eerste moment van de waarheid voor de nieuwe coöperatie. Toen liep de periode voor inschrijving op de aandelen van CoBT af. Op dat moment werd 39,4 miljoen euro opgehaald bij 1.293 bietentelers en sympathisanten, of 68 procent van het vooropgestelde cijfer in het financieel plan. Wat de levering van de bieten betreft, klopte men daarmee af op 1,06 miljoen ton. Dat is 75 procent van de rendabiliteitsdrempel van de nieuwe suikerfabriek. Die ligt op 1,4 miljoen ton bij een campagneduur van 100 dagen. De coöperatie heeft echter 50 miljoen euro nodig om de plannen naar een hoger niveau te tillen.

Op 11 maart startte een tweede kapitaalronde en in die ronde werd nog eens 6,9 miljoen euro opgehaald. Dat betekent dat er nog 4,1 miljoen euro ontbreekt om het financieel plaatje helemaal rond te krijgen. Naast het geld van telers en sympathisanten heeft CoBT ook al toezegging van het Waalse gewest voor 14 miljoen euro. De Waalse investeringsmaatschappij en andere financiële partners leggen 57 miljoen euro bij. Banken zouden dan het saldo van de 327 miljoen euro die nodig zijn om de fabriek operationeel te krijgen, bijpassen.

Op de website van Boerenbusiness zegt Benoit Haag, projectcoördinator en woordvoerder bij CoBT, dat eind juni zal beslist worden of het project doorgaat of niet. “We hebben dus nog ruim twee maanden de tijd om de plannen te bestuderen en om te proberen om het plaatje sluitend te krijgen. Of er een nieuwe kapitaalronde komt, kan Haag niet zeggen. Bovendien zijn er meer hectares suikerbieten nodig om de fabriek rendabel te laten draaien. Wel werd aangekondigd dat de beoogde start van de fabriek een jaar wordt uitgesteld, van september 2021 naar september 2022.

Meer informatie: Coopérative des Betteraviers Transformateurs

Bron: Boerenbusiness/Bietplanter/eigen verslaggeving

Volg VILT ook via