nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

08.08.2019 Fins bedrijf maakt eten uit…lucht

Kan je eten maken uit 'lucht'? Volgens Solar Foods, een Fins bedrijf, wél. Het is van plan om een proteïnepoeder, Solein, op de markt te brengen gemaakt uit CO2, water en elektriciteit. Dat meldt het World Economic Forum. “Solein is een proteïnerijk goedje dat lijkt op bloem en dat voor de helft bestaat uit proteïnes, 5 tot 10 procent vet en 20 tot 25 procent koolhydraten”, klinkt het bij de Finnen. Het ziet en smaakt zoals bloem en het zou op termijn wel eens een populair ingrediënt kunnen worden. De lancering ervan staat gepland voor 2021.

Het project ging van start in 2018. De makers kregen al snel een Europese goedkeuring om het op de markt te brengen. “We maken ons product, Solein, door CO2 uit de lucht te halen met een speciale technologie, en daar dan water, voedingsstoffen en vitamines aan toe voegen”, klinkt het bij het Finse Solar Foods. “Het hele productieproces is klimaatneutraal. Zo maken we voor 100 procent gebruik van hernieuwbare zonne-energie om een natuurlijke fermentatie te bekomen.” Het proteïnepoeder wordt helemaal binnenskamers gemaakt, wat betekent dat Solar Foods niet afhankelijk is van landbouwgrond of gunstige weersomstandigheden.

Het Finse bedrijf werkt al samen met het Europese Ruimteagentschap (ESA). Het idee voor Solein zou trouwens ooit door NASA gelanceerd zijn. ESA ziet alvast opportuniteiten om zo'n proteïneproductie te brengen naar die gebieden die het door de klimaatverandering al moeilijk hebben om voedsel te produceren. De lancering van Solein staat gepland voor 2021. Wellicht zal het initieel in de supermarkt komen naast de yoghurt en proteïneshakes. Solar Foods zou naar eigen zeggen elk jaar twee miljoen maaltijden produceren, goed voor een omzet van 800 miljoen dollar.

Bron: De Morgen

Volg VILT ook via