nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

28.02.2020 Fipronil-dossier gaat naar correctionele rechtbank

De raadkamer in Antwerpen heeft het zogenaamde Fipronil-dossier verwezen naar de correctionele rechtbank. “Het onderzoek is afgerond”, klinkt het. “Zeven personen en vier firma's, onder meer uit Ravels, moeten zich op een latere datum voor de correctionele rechtbank verantwoorden wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd.” Het Antwerpse parket verdenkt hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken.

De fipronil-crisis barstte in de zomer van 2017 los. Honderden pluimveebedrijven in België en Nederland werden geblokkeerd nadat in kippeneieren in 45 landen het insecticide fipronil was aangetroffen. In België moesten bijna twee miljoen kippen en 77 miljoen eieren vernietigd worden. De oorzaak lag bij een product van de Nederlandse firma Chickfriend uit Barneveld om de bloedluis bij pluimvee te bestrijden. Toeleverancier bleek de firma Poultry Vision uit Ravels te zijn, die het in Roemenië aankocht. De betrokkenen wisten volgens het parket dat hun wondermiddel fipronil bevatte. “Ze zouden informatiefiches en etiketten vervalst hebben om klanten te misleiden”, aldus het parket.

Op 2 juni 2017 bracht een eierbrekerij uit Sint-Niklaas het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) ervan op de hoogte dat er fipronil was aangetroffen in eieren voor menselijke consumptie. Fipronil, een stof met een anti-parasitaire werking, mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren omdat er risico's voor de volksgezondheid aan verbonden zijn.

Het FAVV startte daarop een onderzoek. Op 19 juli 2017 opende ook het gerecht een onderzoek in Antwerpen. Een dag later vielen speurders binnen op verschillende plaatsen, ook bij Poultry-Vision, een kippenkwekerij uit Weelde (Ravels). “De invallen brachten een illegale handel aan het licht, waarbij anti-parasitaire producten, waaronder fipronil, werden toegevoegd aan legale producten”, klinkt het.

De raadkamer van de rechtbank in Antwerpen stuurt de betrokkenen in de affaire nu naar de strafrechter wegens illegale handel in producten waaraan fipronil werd toegevoegd, met mogelijke risico's voor de volksgezondheid. Het Antwerpse parket verdenkt hen ook van lidmaatschap van een criminele organisatie, valsheid in geschrifte en witwaspraktijken. Het gaat om vijf mannen van 27, 35, 48, 52 en 64 uit Weelde (Ravels), Kortemark, Torhout, Melle, Houthalen-Helchteren en Libramont-Chevigny en twee vrouwen van 36 en 37 uit Antwerpen en het Nederlandse Chaam. Ook vier bedrijven uit Ravels, Torhout, Melle en Hamois werden doorverwezen naar de rechtbank.

Ook in Nederland gaat het onderzoek naar de firma Chickfriend verder. 123 pluimveehouders willen dat het bedrijf opdraait voor de schade die zij hebben geleden tijdens de fipronil-crisis. Het vonnis, dat in januari had moeten vallen, is voorlopig uitgesteld. De rechtbank in Arnhem wil dat Chickfriend eerst bepaalde informatie alsnog opstuurt.

Bron: Gazet van Antwerpen

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via