nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.09.2019 Fipronil: Parket daagt tien verdachten voor de rechter

Het onderzoek naar de fipronilcrisis in ons land is afgesloten. Het parket vraagt de doorverwijzing van tien verdachten naar de correctionele rechtbank. Op 19 september buigt de raadkamer zich voor de eerste keer over de zaak, schrijft Het Belang van Limburg. Fipronil zit onder meer in tekenhalsbanden voor huisdieren, maar in Europa is het gebruik ervan verboden bij dieren die bedoeld zijn voor menselijke consumptie.

Ophef in de zomer van 2017. Toen kwam aan het licht dat kippeneieren in 45 landen besmet waren met fipronil, een insecticide dat schadelijk is voor de mens. Enkele honderden Belgische en Nederlandse kippenbedrijven werden geblokkeerd. 77 miljoen eieren en 1,9 miljoen kippen werden in België vernietigd. Het insecticide kan leiden tot schade aan nieren, lever of schildklier en is mogelijk kankerverwekkend.

De fipronilcrisis is het gevolg van een mirakeloplossing voor het probleem met bloedluizen op leghennenbedrijven. De luizen zorgen ervoor dat kippen minder eieren leggen of zelfs sterven. Een ontsmettingsmiddel dat zich bijzonder efficiënt bewees tegen bloedluis bevatte het illegale bestanddeel fipronil, zo bleek achteraf.

De hoofdverdachte uit Ravels bij Antwerpen had Roemeense diergeneesmiddelen zonder vergunning ingevoerd en verkocht aan het Nederlandse bedrijf Chickfriend. De fipronil werd gecamoufleerd door een mengsel van eucalyptus en menthol. Ook de infofiche lieten ze vervangen door dat van een natuurlijk product en het mengsel kreeg een nieuwe naam. De speurders van het parket van Antwerpen kwamen een hele organisatie op het spoor die betrokken was bij de handel in het verboden middel.

Het parket vraagt de doorverwijzing naar de correctionele rechtbank van tien verdachten die beschuldigd worden van deelneming aan criminele organisatie, valsheid in geschrifte, witwaspraktijken en inbreuken op de drugswetgeving.  

Bron: Het Belang van Limburg / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via