nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

13.06.2018 Fipronileieren in Duitsland, geen gevaar in België

Zowat 73.000 eieren uit Nederland die besmet zijn met het insecticide fipronil zijn in Duitsland teruggeroepen. Wegens overschrijding van de maximaal toegelaten waarde, zijn de eieren niet verhandelbaar en moeten ze van de markt gehaald worden. In België zal het federaal Voedselagentschap (FAVV) het toezicht op de eierketen de komende weken versterken, in het bijzonder voor eieren uit Nederland. "De Belgische eierproductie is veilig”, zegt het FAVV.

In de zomer van vorig jaar werden in 25 van de 28 EU-lidstaten tientallen miljoenen fipronileireen ontdekt. De antiparasiet werd gebruikt om bloedluizen bij leghennen te bestrijden. Net als België, werd ook Nederland werd zwaar getroffen door de daaropvolgende fipronilcrisis. “Blijkbaar bevonden zich nu nog restanten van de substantie in de bodem van stallen”, zegt Rob Hageman, woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "De kwekers gebruiken het middel niet meer", verklaarde hij. De besmette loten werden geleverd aan eierbehandelcentra in de stad Vechta en bevonden zich in de rekken van supermarkten in vijf Duitse regio's. De 73.000 besmette eieren zijn ondertussen teruggeroepen.

Het FAVV meldt dat het reeds contact heeft opgenomen met de Nederlandse en Duitse autoriteiten om garanties te krijgen dat deze eieren niet op de Belgische markt zijn beland. Het Voedselagentschap kreeg de bevestiging dat de besmette eieren inderdaad niet naar België zijn verhandeld. “Alle elementen wijzen er dus op dat de eieren op de Belgische markt nog steeds in orde zijn", aldus het FAVV.

In België zal het FAVV het toezicht op de eierketen de komende weken versterken. Alle analyses die het FAVV dit jaar in de pluimveesector voor fipronil in eieren al heeft uitgevoerd, bleken conform. Het ging om 400 stalen. "De Belgische eierproductie is veilig”, aldus woordvoerder Dorine Van Geert. “Bij controles in maart 2018 zijn in geen enkele Belgische leghennenstal sporen van fipronil of negen andere soorten insecticiden aangetroffen.” Het Voedselagentschap benadrukt dat het zijn actieve monitoring van de eieren op de Belgische markt voortzet. Het besteedt daarbij bijzondere aandacht aan eieren afkomstig uit Nederland.

Bron: Belga

Volg VILT ook via