nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.03.2017 Flandria toont hoe glastuinbouw groeit door samenwerken

In de nieuwsbrieven van groente- en fruitkeurmerk Flandria gaat het meestal over de producten. Dankzij de artikelenreeks ‘Veldwerk’ waarmee veilingenkoepel LAVA startte, komen we nu ook meer te weten over de producenten. Ditmaal wordt een bezoek gebracht aan een glastuinbouwbedrijf in Merksplas dat tomaten teelt. Drie zakenpartners hebben samen één groot bedrijf, Hortipower, uit de grond gestampt in plaats van elk een klein bedrijf te runnen. Ze hebben hun bedrijf uitgebreid tot ongeveer 15 hectare. Voor de investering in een inpakafdeling werd samengewerkt met andere telers. Tomeco Service verenigt vijf productiebedrijven, heeft een eigen identiteit binnen de veiling van Hoogstraten en stelt inclusief inpakafdeling circa 400 mensen tewerk op de drukste momenten.

Voor de reeks ‘Flandria Veldwerk’ bracht LAVA een bezoek aan glastuinbouwbedrijf Hortipower dat gespecialiseerd is in tomaten. Typerend voor het bedrijf is dat de samenwerking tussen drie zakenpartners resulteerde in groei, enerzijds in de productiecapaciteit en anderzijds in een eigen inpakafdeling. Voor het verpakken van tomaten wordt samengewerkt met vier andere telers zodat de investering kan gebeuren voor een gezamenlijk tomatenareaal van 60 hectare. Onder de noemer Tomeco wordt alles langzaamaan samengebracht.

Wat s’ morgens geoogst wordt, gaat naar het eigen inpakcentrum en wordt daar klaargemaakt voor transport. ’s Middags belandt het in de veiling, Coöperatie Hoogstraten, waar de klant de tomaten kan ophalen. De dag erna liggen ze in de winkel. "Op de veiling wordt de prijs bepaald en die is voor alle telers gelijk. Dat is de sterkte van het systeem", vertelt Tom Lefevre, die Hortipower samen met John Vermeiren en Dirk Van den Plas runt.

Blijf op de hoogte van telersverhalen via de LAVA-nieuwsbrief.

Bron: Flandria Veldwerk

Beeld: Flandria

Volg VILT ook via