nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.03.2014 Fonterra bekent schuld in botulismeschandaal

Ruim zeven maanden na de internationale terugroepactie van melkproducten geeft de Nieuw-Zeelandse zuivelverwerker Fonterra toe dat het in de fout ging. Daardoor liep het bijna mis met botulisme besmet weiproteïneconcentraat. Fonterra benadrukt wel dat er nooit een reëel risico voor de volksgezondheid was, maar minstens de economische schade staat vast.

Het ministerie dat zich in Nieuw-Zeeland bekommert om primaire productie onderzocht naar aanleiding van de botulismebesmetting of Fonterra voldeed aan alle eisen inzake voedselveiligheid en kwaliteit. De overheid stelde vier inbreuken vast en belaagde Fonterra met evenveel aanklachten. De coöperatieve zuivelgigant geeft nu ootmoedig toe dat het in de fout ging, en legt zich neer bij de klachten. Intern onderzoek door het bedrijf had namelijk dezelfde pijnpunten blootgelegd.

Fonterra was onder meer te karig met informatie. Het bedrijf weet nu hoe het risico op nieuwe problemen met botulisme tot een minimum beperkt kunnen worden. De Nieuw-Zeelandse zuivelexport kreeg door het schandaal een flinke knauw. In die mate dat de premier momenteel in China is om de brokken te lijmen en het vertrouwen te herstellen.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via