nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.05.2015 Foodmet geopend op site Anderlechtse slachthuizen

Op de site van de slachthuizen en markten van Anderlecht heeft Abattoir, de firma die de site exploiteert, vrijdag de Foodmet geopend. Foodmet is een overdekte markt waar ongeveer 50 ambulante handelaars, waaronder 17 slagers, uitsluitend voeding zoals vlees, vis, groenten, fruit en kruiden verkopen. Door de opening van Foodmet wordt de vleesmarkt op de site geschrapt en kunnen een vijftiental vleeshandelaars hun activiteit niet voortzetten. Ook Freshmarket, die voornamelijk uit vishandels en andere voedingswinkels bestaat en die al in 2002 geopend werd, wordt volledig geïncorporeerd in de nieuwe Foodmet.

Het idee van de Foodmet ontstond al in 2008. Na lange administratieve procedures werden de bouwwerken voor de nieuwe hal, die een oppervlakte heeft van ongeveer 10.000 vierkante meter, pas in de zomer van 2013 gestart. In totaal investeerde Abattoir, samen met de concessiehouders ongeveer 19 miljoen euro in het project. Het kreeg daarvoor ongeveer 6 miljoen euro subsidies van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

De Foodmet beslaat vandaag al ongeveer 12.300 vierkante meter, maar er is nog een uitbreiding van 600 vierkante meter voorzien. Op vraag van de Brusselse regering gaat de organisatie op het dak bovendien een Urban Farm inrichten. De huidige plannen betreffen niet alleen serres om groenten en fruit te telen, maar ook een ruimte voor vissenkweek en een restaurant. De markt is voorlopig enkel open op vrijdag, zaterdag en zondag (tussen 7 en 14 uur), maar ook dit zou op termijn volgens CEO Joris Tiebout uitgebreid worden.

Abattoir ziet de Foodmet als een "scharnierproject" binnen zijn masterplan voor de site. Centraal daarin staat een nieuw groot plein rond de geklasseerde overdekte markt, die ieder weekend meer dan 100.000 bezoekers lokt. Rond dat plein zal infrastructuur komen voor onder meer kantoorruimtes, woningen, sportcomplexen en parkings. Daarnaast zal er langs het kanaal ook een nieuw stedelijk slachthuis komen. Volgens Rudi Vervoort, minister-president van het Brussels gewest, spelen projecten zoals dit een cruciale rol bij "de sociale en economische ontwikkeling van het Brussels gewest."

Meer info: www.foodmet.brussels 

Bron: Belga

Beeld: Foodmet

Volg VILT ook via