Foodsavers gaan sociaal aan de slag met voedselverlies

De talrijke organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten zijn voortaan herkenbaar aan de nieuwe naam ‘Foodsavers’ en bijbehorend logo. Hiermee wil de sector zijn activiteiten en diensten meer zichtbaarheid geven en voor meer cohesie zorgen binnen de sector. “Deze gemeenschappelijke naam willen we laten uitgroeien tot een sterk merk en kwaliteitslabel”, klonk het tijdens de studiedag in Leuven waar 12 organisaties hun resultaten en ervaringen voorstelden. Aansluitend mocht één van hen, ‘Rabot op je bord’, een Food Waste Award in ontvangst nemen.
13 februari 2017  – Laatste update 14 september 2020 14:38
Lees meer over:

De talrijke organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten zijn voortaan herkenbaar aan de nieuwe naam ‘Foodsavers’ en bijbehorend logo. Hiermee wil de sector zijn activiteiten en diensten meer zichtbaarheid geven en voor meer cohesie zorgen binnen de sector. “Deze gemeenschappelijke naam willen we laten uitgroeien tot een sterk merk en kwaliteitslabel”, klonk het tijdens de studiedag in Leuven waar 12 organisaties hun resultaten en ervaringen voorstelden. Aansluitend mocht één van hen, ‘Rabot op je bord’, een Food Waste Award in ontvangst nemen.

Sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten zit duidelijk in de belangstelling. Vele sociale organisaties, sociale economie bedrijven en lokale besturen in Vlaanderen zijn al jarenlang bezig om zo de meerwaarde op milieu- en sociaal vlak te combineren. Denk daarbij aan sociale buurtrestaurants, sociale distributieplatformen die overschotten herverdelen ten voordele van mensen in armoede of initiatieven voor de verwerking ervan tot nieuwe lekkere producten.

Organisaties die sociaal doch professioneel werken met voedseloverschotten of nevenstromen zijn voortaan herkenbaar als ‘Foodsavers’. De nieuwe naam en het logo is een gezamenlijk initiatief van de meeste organisaties uit de sector en wordt getrokken door KOMOSIE, voluit de Koepel van Milieu-ondernemers in de Sociale Economie. Sinds 2013 ondersteunt KOMOSIE bestaande en startende sociale (economie) organisaties die in Vlaanderen werken met voedseloverschotten. Het treedt op als expertisecentrum en aanspreekpunt.

De leden-Foodsavers willen vermijden dat voedseloverschotten op de afvalberg belanden. Voedselverlies heeft immers een grote milieu-impact door verlies van schaarse grondstoffen, CO2-uitstoot en afvalproductie. Tegelijkertijd doen ze ook inspanningen om werk te creëren of te behouden voor kansengroepen en ze in te zetten waar mogelijk. Er is eveneens aandacht voor andere sociale meerwaarden, zoals het verbeteren van de toegang tot kwalitatieve voeding aan mensen in armoede.

Beeld: Foodsavers

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek