nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

06.03.2019 Foodsavers Gent herverdeelt 1.000 ton voedseloverschot

Duizend ton voedseloverschotten in de vorm van 530.821 maaltijden of voedselpakketten. Dat kon het project Foodsavers Gent op twee jaar tijd schenken aan mensen in armoede. Dat maakten de Gentse schepenen Rudy Coddens en Tine Heyse bekend in het dagactiviteitencentrum De Moester, één van de 106 sociale organisaties waarover de voedselrestjes werden herverdeeld. "De milieu-impact van voedseloverschotten is gigantisch", zegt Heyse, schepen van Milieu en Klimaat. "Het project Foodsavers toont aan dat het aanbieden van oplossingen voor ecologische en maatschappelijke uitdagingen hand in hand kan gaan."
Begin maart 2017 lanceerde het OCMW Gent in samenwerking met Stad Gent het distributieplatform Foodsavers Gent, waarbij voedseloverschotten uit de Gentse regio worden gerecupereerd en herverdeeld. Het project combineert een klimaatdoelstelling met een sociale tewerkstellingsdoelstelling en armoedebestrijding, zegt het Gentse stadsbestuur. In januari van dit jaar heeft Foodsavers de magische kaap van 1.000 ton opgehaalde voedseloverschotten gerond. De voedselrestjes werden herverdeeld over 106 sociale organisaties in Gent. Op die manier bereikte het project al zo'n 57.000 Gentenaars in armoede.
 
"Foodsavers redt voedseloverschotten en draagt zo bij tot een klimaatneutraler Gent. Tegelijk geeft het mensen in armoede toegang tot kwalitatieve voeding, en biedt het opleiding en werk aan personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sinds de start in maart 2017 werden al een 30-tal doelgroepmedewerkers tewerkgesteld. Door de ervaring die ze opbouwen als logistiek medewerker, vergroten ze hun kansen op een job in de reguliere economie. Het is een win-winsituatie én een mooi voorbeeld van hoe we met vele partners samen het verschil kunnen maken."

De symbolische kaap van 1.000 ton verwerkte voedseloverschotten werd gevierd bij dagactiviteitencentrum De Moester. Dat biedt zinvolle dagbesteding voor mensen met een psychosociale kwetsbaarheid en werk op maat voor mensen die niet meteen terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt. Tweemaal per week levert Foodsavers Gent overschotten van vooral grootwarenhuizen bij De Moester en het centrum stelt daarmee voedselpakketten samen. "Voedseloverschotten worden tegengegaan en de verdeling van gezonde etenswaren, vooral fruit en groenten, zijn een bijkomende ondersteuning voor mensen in armoede", zegt de Gentse schepen van Sociaal beleid & Armoedebestrijding Rudy Coddens.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Volg VILT ook via