nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

18.01.2019 Frankrijk gaat hek bouwen op de Frans-Belgische grens

Frankrijk zal binnen de acht à tien dagen starten met het bouwen van een afsluiting op de Frans-Belgische grens. Dat heeft Loïc Gouello, de directeur van het Franse nationale crisiscentrum, laten weten. Het hek moet Frankrijk beschermen tegen de Afrikaanse varkenspest. In een bufferzone van bijna 80 vierkante kilometer zullen de autoriteiten, samen met de jagers, alle everzwijnen doden om te voorkomen dat de ziekte Frankrijk binnenkomt. “Want dat zou een economische ramp zijn voor de varkenshouders”, verklaarde Gouello op een persconferentie bij het ministerie van Landbouw.

De schrik voor de Afrikaanse varkenspest zit er goed in bij de Fransen. Om te voorkomen dat besmette everzwijnen Frankrijk bereiken vanuit België, starten ze binnenkort met de bouw van een groot hek. “De omheining van 27 kilometer zal 1,5 meter hoog zijn en ook 50 centimeter in de grond zitten, want everzwijnen zijn dieren die graven”, verklaarde Loïc Gouello, de directeur van het Franse nationale crisiscentrum. Daarna zal de omheining nog verder uitgebreid worden. De bouw van de afsluiting zal enkele miljoenen euro kosten.

Op dit moment zijn 1.052 karkassen van everzwijnen geanalyseerd. Daarvan testten er 345 positief op het virus van de Afrikaanse varkenspest. Die balans heeft Waals minister van Landbouw René Collin (cdH) opgemaakt, vier maanden na de ontdekking van het virus in een bos in de provincie Luxemburg. “Tot op heden zijn 1.052 everzwijnen onderzocht, waarvan 883 binnen de perimeter. Op dit aantal testten 345 karkassen positief”, zo deelde Collin de laatste gegevens van het Réseau de Surveillance Sanitaire de la Faune Sauvage en Wallonie mee.

Na de ontdekking van Afrikaanse varkenspest in september van vorig jaar werden verschillende zones afgebakend: een bufferzone, een bewakingszone en een zone met specifieke observatie. Volgens de minister zijn ook 334 everzwijnen afgemaakt in de specifieke observatiezone. Eerder deze maand besloot de Waalse regering de bufferzone en de bewakingszone uit te breiden. In die bewakingszone zijn 86 everzwijnen geanalyseerd. “Ze testten allemaal negatief”, aldus Collin.
 

Bron: Belga

Volg VILT ook via