nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

10.12.2018 Frankrijk huisvest "zoals gepland" 500 wolven

Tegen het einde van de winter telt Frankrijk naar schatting 500 wolven. Natuurbeschermers worden daar enthousiast van, maar voor landbouwers en schapenhouders in het bijzonder is dat een veel minder prettig vooruitzicht. In vergelijking met 2017 waren er eind oktober al 10 procent meer dieren aangevallen en verwond door wolven. De Confédération paysanne maakt gewag van 3.150 aanvallen door wolven die 10.800 slachtoffers maakten. Het zint hen niet dat er geen wolven meer gedood mogen worden door jagers nu het afgeschoten aantal (51) het plafond bereikt heeft.

Voor de Franse schapenhouders is het onbegrijpelijk dat hun kuddes als prooien overgeleverd worden aan wolven. Ze kunnen nog voorzorgsmaatregelen treffen, maar op wolven mag er niet meer geschoten worden nu er in het departement Alpes-de-Haute-Provence een 51e exemplaar is neergelegd. Daarmee is het plafond bereikt van wolven die uitgeschakeld mogen worden door jacht, en geldt er alleen nog een uitzondering voor ‘zelfverdediging’ door de veehouder in geval een wolf een kudde schapen aanvalt.

In de wetenschap dat wolven het meestal ’s nachts gemunt hebben op schapenkuddes staan herders machteloos. Het interventieteam van het Franse centrum voor jacht en wildbehoud (ONCF) beschikt daarentegen over getrainde jagers met een nachtkijker op hun geweer. De Conféderation paysanne vraagt zich af wat de Franse overheid van zin is met zijn wolvenplan: “Het plan stelt 500 wolven tot doel en dat aantal is nu bereikt. Wil men de veehouderij in openlucht uitschakelen op die manier?” De organisatie vraagt een betere schaderegeling en een hoger afschotaantal, dat in verhouding staat tot de schade die de wolven aanrichten.

Bron: eigen verslaggeving

Volg VILT ook via