nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2018 Frankrijk krijgt blauwtongvirus niet onder controle

Nu Frankrijk beslist heeft om te stoppen met de verplichte vaccinatie tegen blauwtong, roept het Voedselagentschap Belgische veehouders op om de grootste voorzichtigheid aan de dag te leggen wanneer ze herkauwers uit Frankrijk willen invoeren. Dieren die ons land willen binnenkomen moeten gevaccineerd zijn tegen de serotypes 4 en 8 van het blauwtongvirus. Frankrijk besliste om de vaccinatie niet langer te verplichten omdat er een tekort aan vaccins is en omdat de verspreiding van de ziekte niet te stoppen valt.

Eind 2017 telde het land 78 bevestigde haarden in de departementen Haute-Savoie, Ain, Haute-Saône, Saône-et-Loire, Jura, Yonne en Maine-et-Loire en waren er nog drie mogelijke besmettingen in onderzoek. “Dat betekent dat het blauwtongvirus wellicht al sinds enkele maanden circuleert buiten het initiële beperkingsgebied van 12 departementen”, zegt het Belgische Voedselagentschap. Die vaststelling heeft de Franse nationale organisatie voor vee- en plantenziekten (CNOPSAV) doen concluderen dat het nagestreefde doel om de ziekte uit te bannen onhaalbaar is geworden.

Zeker nu het nieuwe seizoen voor de deur staat waarin de muggen die het virus verspreiden actief worden. “Er zijn te weinig vaccins beschikbaar om alle runderen in de nieuwe beperkingsgebieden te vaccineren”, klinkt het. Daarom wordt heel Frankrijk voortaan aangeduid als gereglementeerde zone voor blauwtong 4 en 8. Dat betekent dat het vervoer van herkauwers in het hele land zonder restrictie is toegestaan. Boeren kunnen er wel voor kiezen om hun dieren vrijwillig en voor eigen rekening te vaccineren. Voor runderen die bestemd zijn voor de export gelden wel aparte regels.

Het Belgische Voedselagentschap waarschuwt de veehouders in ons land in dat kader dan ook. “Wij blijven adviseren om dieren te vaccineren tegen blauwtong serotype 8 en de grootste voorzichtigheid in acht te nemen voor het vervoer van vee afkomstig uit Frankrijk. Tijdens de vectorvrije periode zijn wel bepaalde versoepelingen mogelijk. De procedure van verhoogde waakzaamheid is van toepassing op al deze dieren en de laboratoriumonderzoeken hebben voortaan betrekking op zowel de serotypes 4 als 8”, laat het agentschap in een persbericht weten.

Meer informatie: Maatregelen en procedures blauwtong - FAVV 

Bron: Eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via