nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

27.08.2018 Frankrijk verwacht kwart meer wijn

De productie van wijn in Frankrijk zal dit jaar wellicht oplopen tot 4,6 miljard liter, een kwart meer dan in het rampjaar 2017. Dat meldt het ministerie van Landbouw. Vorig jaar viel de druivenoogst tegen door de vorst. “Dit jaar veroorzaakte de schimmelaantasting meeldauw her en der opbrengstverlies, maar anderzijds lijkt de hittegolf de productie niet te hebben aangetast. Dat betekent dat de productie terug op het normale niveau zal uitkomen”, klinkt het.

De voorbije vijf jaar produceerde Frankrijk gemiddeld zo’n 4,4 miljard liter wijn per jaar. Franse wijnboeren gebruiken daarvoor 755.000 hectare wijngaarden. Nadat vorig jaar de wijnproductie in Frankrijk tot een historische laag niveau van 3,67 miljard liter zakte, lijkt 2018 opnieuw een ‘normaal’ opbrengstjaar te worden. Franse wijnboeren kunnen dus opgelucht adem halen. Enkel in de streken Languedoc-Roussillon, Corsica en het zuidwesten zou de productie onder het vijfjaarlijkse gemiddelde liggen.

“De hittegolf halverwege de zomer heeft de verspreiding van meeldauw vertraagd, maar de echte schade kunnen we pas vaststellen wanneer de druiven volledig rijp zijn. De productieschattingen zijn daarom lager geschat in de getroffen regio’s”, verduidelijkt Frans minister van Landbouw Stéphane Travert.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Beeld: Proefcentrum Fruitteelt

Volg VILT ook via