nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

02.01.2019 Frankrijk vreest voor Afrikaanse varkenspest

Er wordt gevreesd dat het Afrikaanse varkenspestvirus overslaat richting Frankrijk. Op enkele kilometers van de grens tussen ons land en Frankrijk zijn dode wilde zwijnen aangetroffen die waarschijnlijk zijn bezweken aan het Afrikaanse varkenspestvirus. Het virus lijkt zo buiten de zones te treden die België heeft aangelegd om de varkenspest het hoofd te bieden. “Het systeem blijkt niet waterdicht”, schrijft de Franse krant L’Est Républicain. Nog volgens die krant dringt het besef door bij Waalse politici dat ‘verdere verspreiding naar Frans grondgebied slechts een kwestie van tijd is’.

De spanning stijgt in Frankrijk nu de Afrikaanse varkenspest is gevorderd tot luttele kilometers van de Franse grens. De krant L’Est Républicain berichtte vlak voor kerst dat er diverse dode wilde zwijnen zouden zijn gevonden vlakbij de grens. Het gaat om plekken die buiten de afgebakende zones in Belgisch Luxemburg liggen. Experts zijn bezorgd omdat er in Europa inmiddels geregeld wilde zwijnen worden aangetroffen die een infectie hebben doorstaan en deels immuun lijken voor het virus; in de voorbije weken zijn 22 van die gevallen ontdekt. En dat is gevaarlijk, want wanneer geïnfecteerde dieren niet kort na een infectie sterven, kan het virus zich gemakkelijker verder verspreiden.

Mocht Afrikaanse varkenspest zich verspreiden naar Frankrijk, dan kan het land rekenen op een importverbod uit China en de Filipijnen. Die landen hebben al aangegeven geen varkensvlees te willen importeren uit landen die te maken hebben met het virus. Ook een eventuele uitbraak bij wilde zwijnen heeft negatieve gevolgen voor de Franse varkenssector.

Bron: Boerenbusiness

Beeld: Henri van Vliet

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via