nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

07.11.2014 Frans boerenprotest van een nooit eerder geziene omvang

Op tientallen plaatsen in Frankrijk zijn boeren op straat gekomen om hun ongenoegen te uiten over de verstrenging van de mestwetgeving, de administratieve lasten, de lage prijzen voor hun producten en de toestroom van groenten, fruit en vlees vanuit het buitenland. Ze deden dat in hun ondertussen gekende stijl: door landbouwproducten te dumpen voor overheidsgebouwen, de ingang van een gebouw van de groene partij te versperren met mest en wegen te blokkeren. In Nantes werden zelfs muskusratten uitgezet, met de leuze dat deze beestjes “net zo schadelijk zijn als milieuminister Ségolène Royal”. In Parijs ging het er gemoedelijker aan toe, daar kregen voorbijgangers gratis aardappelen en groenten van de boeren. Het syndicaat FNSEA maakt gewag van 35.000 à 40.000 landbouwers die hebben deelgenomen aan de acties.

De nationale manifestatie werd georganiseerd door de grootste Franse boerenorganisatie FNSEA, zijn jongerenafdeling Jeunes Agriculteurs en de landbouwkamers. Volgens FNSEA ging het om een protest van een nooit eerder geziene omvang tegen de regeltjes van de overheid. Op veel plaatsen ging het er net als tijdens eerdere boerenprotesten behoorlijk hevig aan toe: met eggen en tractoren versperden de boeren wegen, ze dumpten landbouwproducten die ze anders onder de kostprijs moeten verkopen en kipten stalmest uit op de openbare weg en tegen de gevel van een gebouw van de groene partij.

In een periode waarin de prijzen voor hun landbouwproducten zwaar onder druk staan, is de verstrenging van de mestwetgeving (het kwetsbaar gebied water werd fors uitgebreid en boeren moeten extra investeren in mestopslag, nvdr.) de spreekwoordelijke druppel voor de Franse boeren. Milieuminister Ségolène Royal had tevergeefs geprobeerd om de angel uit het boerenprotest te trekken met de belofte om onnodige beperkingen te vermijden bij de implementatie van de Europese Nitraatrichtlijn. De betogers zijn ook erg gefrustreerd over het toenemende papierwerk dat het gevolg is van de vele overheidsregels en certificaten.

Volgens FNSEA is het slecht gesteld met de moreel van de Franse boeren vanwege de economische crisis en de regeldruk. De boerenstand tast in het duister omtrent de toekomst. De sector hoopt dat de actie de Fransen ertoe zal aanzetten om opnieuw meer land- en tuinbouwproducten van eigen bodem te nuttigen. Nu kiezen ze vaak voor voedingswaren die ingevoerd worden uit het buitenland en goedkoper zijn dan de Franse producten. Jonge Franse landbouwers controleerden vrachtwagens die voedingswaren leverden aan de restaurants van het overheidspersoneel. Ze waren allerminst blij met de aankooppolitiek van de overheidsrestaurants want ze vonden tomaten uit Marokko, appels uit Italië, voedingswaren zonder duidelijke herkomstvermelding, enz. De overheid zou volgens hen het goede voorbeeld moeten geven.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: France 3

Volg VILT ook via