nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

25.06.2014 Franse boeren hebben buik vol van regeldrift regering

In Parijs protesteerden deze week enkele honderden boeren tegen de "waslijst aan beperkingen" die de Franse regering hen oplegt. Met slogans als "Overbelaste boeren = toekomstige werklozen" stellen de landbouwers enkele recente overheidsbeslissingen aan de kaak, net op het moment dat er in de Assemblée, het Franse parlement, gedebatteerd wordt over een wetsontwerp dat de krijtlijnen moet uitzetten voor de 'Franse landbouw van de toekomst'.

Franse boeren uit het departement Ile-de-France verzamelden in Parijs om hun ongenoegen te laten blijken over de "ernstige beperkingen" die ze opgelegd krijgen. Een nieuwe maatregel die het sproeien van pesticiden verbiedt in een straal van 200 meter rond scholen zit de boeren hoog, en ook over de onderhandelingen tussen Europa en de VS over een vrijhandelszone zijn ze niet te spreken.

In een reactie laat landbouwminister Stéphane Le Foll weten dat het "niet meer dan logisch is dat sommige plaatsen beschermd worden tegen de eventuele drift van fytosanitaire producten". "Over de precieze afstand kan nog gediscussieerd worden", probeerde Le Foll de boze boeren tot bedaren te brengen. Desalniettemin kreeg hij van de Fédération Nationale des Syndicats d'Exploitants d'Agricoles (FNSEA), geheel in de sfeer van het WK voetbal, een symbolische gele kaart onder de neus geduwd.

Meer info: Videoverslag Pleinchamp (Fr)

Bron: Pleinchamp.com

Beeld: Pleinchamp.com

Volg VILT ook via