Franse boeren in de bres voor hun sector en imago

In het licht van het ‘Salon International de l’Agriculture’, dat momenteel in Parijs plaatsvindt, staat het imago van de landbouwsector centraal. De Franse boeren hebben het moeilijk om nieuwe werkkrachten te vinden en klagen ook de agribashing aan.
24 februari 2020  – Laatst bijgewerkt om 4 januari 2022 12:14
Lees meer over:

Eén van de vele problemen waarmee de Franse landbouwsector kampt, is de aanwerving van personeel. Potentiële kandidaten worden vaak ontmoedigd door de seizoensgebondenheid en het harde werk. Ondanks het feit dat de sector jaarlijks zo’n 80.000 leerlingen opleidt, staan er nog steeds 70.000 vacatures open.

Daarom wil FNSEA, de belangrijkste landbouwvakbond, het beroepsonderwijs motiveren om te kiezen voor het beroep. Tijdens de beurs organiseren ze ook een speeddate om werkgevers en kandidaten met elkaar te laten kennismaken.

De sector heeft ook bewust gekozen voor een positieve communicatie om het hoofd te bieden aan de lawine aan negatieve berichten over landbouw. Jonge boeren pikken daarop in en hebben een ‘hotline’ geopend om vragen van consumenten te beantwoorden. Via het gratis nummer ‘Ici la Terre’, dat in september 2019 werd gelanceerd, kunnen bellers een gesprek aangaan met boeren, die de vooroordelen over landbouw van zich af willen schudden.

Een nieuw collectief brengt boeren uit de grote regio Parijs bijeen, die een einde willen maken aan 'agribashing', een vrij recent fenomeen dat verwijst naar de schade aan en diefstallen op landbouwbedrijven. De groep, die meer dan 400 mensen samenbrengt op zijn Facebook-pagina, stelt ook een reeks politieke keuzes aan de kaak, zoals het toestaan van palmolie als biobrandstof. Dat is mogelijk nadelig voor de koolzaadproducenten, die bijdragen aan de biodieselindustrie.

De term 'agribashing' zelf wordt echter betwist. Enerzijds hebben de Fransen een goed beeld van de landbouw en de boeren, zoals blijkt uit een Odoxa-enquête die in 2019 voor Le Figaro werd gehouden. Anderzijds worden incidenten van conflicten of geweld tegen boeren vaak uitgebuit door twee vakbonden, de FNSEA en de Jonge Landbouwers, tegen een derde, de "Confédération Paysanne".

Deze organisaties vertegenwoordigen twee radicaal verschillende landbouwmodellen: het ene intensief, het andere meer ambachtelijk en ecologisch. Daarmee is het debat over het landbouwmodel van de toekomst levendiger dan ooit in Frankrijk.

Dit debat beperkt zich echter niet tot Frankrijk. Het milieudepartement van de Europese Commissie bepleit een visie op biodiversiteit en klimaatbescherming die ver afstaat van wat het landbouwdepartement momenteel verdedigt.

Bron: Euractiv

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek