nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

24.07.2018 Franse boeren leggen Tour de France even stil

De zestiende etappe in de Ronde van Frankrijk is vandaag na zowat 30 km koers een tijdje geneutraliseerd door de Tourdirectie. Lokale boeren hadden uit protest strobalen op de weg gegooid. De Franse landbouwers voeren actie om hun statuut van ‘benadeelde regio’ op de Franse landbouwkaart te behouden. Met dat statuut hebben ze namelijk recht op verschillende Europese steunmaatregelen.

In februari vernam La Piège, net als andere naburige regio's van het departement Aude, dat het zich terugtrok uit de kaart van benadeelde regio's van het Franse Ministerie van Landbouw. Deze kaart is belangrijk: het is de mogelijkheid om een bepaald aantal Europese hulpmiddelen te activeren, maar ook om het recht op nationale en regionale subsidies te ontsluiten. Niemand van de getroffen landbouwers begrijpt de positie van het ministerie, belast met het opstellen van de nieuwe kaart van de probleemgebieden.

"Ze zullen moeten uitleggen waarom we uit de lijst met benadeelde regio’s zijn gehaald," zei Loic Albert, een 28-jarige veehouder en lid van de actiegroep "Pour que vive La Piège". "Welke criteria heeft het ministerie gebruikt om de nieuwe kaart op te stellen? La Piège maakt al sinds 1976 deel uit van de benadeelde regio’s.” Met de actie tijdens de Tour de France wil het collectief nog maar eens de aandacht trekken van Stéphane Travert, de Franse lanbouwminister.

 

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Volg VILT ook via