Franse plattelandsgeluiden worden nationaal erfgoed

Een opmerkelijk wetsvoorstel in Frankrijk. Het parlement stemt er vrijdag een nieuwe wet die typische plattelandsgeuren en –geluiden als nationaal erfgoed wil erkennen. Daarmee wil Frankrijk een einde maken aan de stroom van klachten over kraaiende hanen, loeiende koeien en zingende insecten.
30 januari 2020  – Laatste update 14 september 2020 14:53
Lees meer over:
Een opmerkelijk wetsvoorstel in Frankrijk. Het parlement stemt er vrijdag een nieuwe wet die typische plattelandsgeuren en –geluiden als nationaal erfgoed wil erkennen. Daarmee wil Frankrijk een einde maken aan de stroom van klachten over kraaiende hanen, loeiende koeien en zingende insecten.
Het idee komt uit de koker van Pierre Morel-À-L'Huissier, een parlementslid uit het zuidelijke Lozère. In het nochtans dunbevolkte Franse departement klagen toeristen steen en been over het luiden van de kerkklokken waardoor ze om 7 uur gewekt worden ‘terwijl ze op vakantie zijn om uit te rusten’. Volgens Morel-À-L'Huissier is het platteland veel diverser dan de rust en bloemetjes die veel mensen ervan maken.
 
De laatste tijd kreeg Frankrijk meermaals te maken met klachten en discussies tussen plattelandsbewoners en uitgeweken stedelingen. Die laatste hebben geen hoge pet op van de grote landbouwvoertuigen, loeiende koeien en kakelende kippen.
 
Zo moest de haan Maurice het ontgelden toen een koppel uit Parijs, met een buitenverblijf op het eiland Île d'Oléron, zijn gekraai ’s morgens ‘te luid’ vond. Het werd een sterk gemediatiseerd proces en geldt sindsdien als symbool voor de strijd tussen de ‘plattelanders’ en de stedelingen. Er kwam een heuse campagne op gang van ‘Kamp-Maurice’ dat de rechter uiteindelijk kon overtuigen om Maurice zijn ding te laten doen.
 
Minder fortuinlijk was het voor de haan Coco uit Picardië. Die moest, op bevel van de rechter, vertrekken uit zijn hok omdat hij zijn buurvrouw, een hostess die overdag slaap wilde inhalen, wakker hield.
 
Niet alleen hanen zijn kop van jut in Frankrijk. Ook enkele paarden en koeien hebben na ettelijke spraakmakende rechtszaken een ander onderkomen moeten zoeken omdat de buren niet opgezet waren met hun geluid, mest of geur. En wat te denken van het gezang van de typische insecten ‘les cigales’, hét geluid van de Provence? Toeristen werden er horendol van en vroegen de burgemeester om de beestjes met insecticiden te bestrijden. Daarnaast hebben bijen, die pollen achterlaten op tuinmeubilair, het geluid van de halsklokken van grazende koeien en het gekwaak van kikkers in de paartijd al geleid tot burenruzies en klachten.
 
Daar moet de nieuwe wet nu komaf mee maken. Elke regio in Frankrijk mag een lijst opmaken van zijn typerende geluiden en geuren. Er zullen waarschijnlijk wel nog klachten binnenlopen. Maar de rechter heeft nu een stok achter de deur en kan de klagers wijzen op het ‘zintuiglijk erfgoed’.

Bron: De Standaard

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek