nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

29.04.2019 Franse suikercoöperatie sluit twee fabrieken

Opeens gaat het hard met de afbraak van de suikerindustrie in Frankrijk. Na de aankondiging begin maart dat het Duitse Südzucker bij een Franse dochterfirma twee fabrieken sluit, is nu bekend geworden dat de tweede bietencoöperatie van het land – Cristal Union – na de komende campagne eveneens twee fabrieken op slot zet. De beroepsvereniging van bietentelers reageert aangeslagen. Eén van de getroffen vestigingen, in Bourdon, is de oudste suikerfabriek van het land. Daar worden al sinds 1835 suikerbieten verwerkt, weet vakblad Boerderij.

De Fransen konden zich maar moeilijk neerleggen bij de aangekondigde sluiting van twee suikerfabrieken in hun land door de Duitse moedergroep Südzucker. Op het nieuws dat ook Cristal Union twee fabrieken gaat sluiten, wordt dan ook geschokt gereageerd. Cristal Union is net als Südzucker en haar Franse dochter Saint-Louis Sucre zwaar getroffen door het wegvallen van de suikermarktordening in de EU. Die werd gevolgd door een zware crisis in de internationale suikerwereld.

Régis Chaucheprat, voorzitter van de regionale afdeling van de Confédération Generale des planteurs de Betteraves, reageert aangeslagen: “Hoewel we enkele moeilijke seizoenen achter de rug hebben, zijn bieten een essentieel gewas voor onze boeren. Zowel uit economisch als agronomisch oogpunt. Sluiting van onze fabriek voelt als verraad. Zeker omdat we ons nog geen tien jaar geleden bij de coöperatie hebben aangesloten. Cristal Union is gebouwd op het principe van solidariteit tussen de coöperatie en haar leden.”

De twee getroffen vestigingen zijn gelegen in de Noord-Franse gemeente Bourdon en in Toury dat zich situeert tussen Parijs en Orléans. Bourdon is de oudste suikerfabriek van het land en verwerkt al bieten sinds 1835. Toury komt ook als een verrassing omdat deze vestiging het hoogste rendement van heel Frankrijk draait. In beide regio’s is direct het idee geopperd om de suikerfabrieken zelfstandig voort te zetten en zo in te spelen op de groeiende vraag naar lokale producten. Dat idee van de bietentelers heeft Cristal Union meteen verworpen.

De coöperatie telt nu nog tien suikerfabrieken en verwerkte afgelopen campagne 14,2 miljoen ton bieten tot 1,5 miljoen ton suiker, 1,8 miljoen hectoliter bio-ethanol en 280.000 ton gedroogde pulp. Cristal Union is daarmee het vierde suikerbedrijf van Europa en de derde grootste op het vlak van bio-ethanol. Het bericht dat een Franse coöperatie Franse fabrieken sluit, plaatst de regering in Parijs voor een moeilijk dilemma. Op de aankondiging door het Duitse Südzucker werd door minister van Landbouw Didier Guillaume immers verontwaardigd gereageerd.

Bron: |

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via