nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.10.2018 Franse vleessector roept Macron op om geweld te stoppen

De Franse vleessector heeft al maanden te maken met agressieve acties vanuit de vegangemeenschap en “antispeciesgroepen”. Het geweld bereikte in de nacht van 27 op 28 september een dieptepunt met de brandstichting in een slachthuis in de Ain (zie foto), waarop de Franse boerenbond FNSEA en Interbev, de koepelorganisatie van de rundveeketen, een oproep deden aan de Franse president Macron om in te grijpen.

“Mijnheer de President, we rekenen op u en uw regering om onmiddellijk een einde te maken aan deze acties die enkel maar kunnen uitmonden in een burgeroorlog”, klinkt het. “Dit kan zo niet verder. Maandenlang worden er al gewelddadige en illegale acties uitgevoerd tegen de mannen en vrouwen die werken in onze sector. De aanvallen worden ernstiger, met bezettingen van boerderijen, verzamelplaatsen en slachthuizen, vernielingen bij slagerijen, brandstichting, marsen naar slachthuizen en zelfs landbouwscholen.”

Na tientallen acties tegen alles wat vlees en vee is, vormde de brandstichting in het slachthuis in Haut-Valromey in de Ain een nieuw dieptepunt. Het slachthuis werd voor meer dan de helft vernield en zal ook door de rookschade maanden niet te gebruiken zijn. De daders komen vermoedelijk uit wat bekend staat als antispeciesgroepen, die strijden tegen alles wat de ene ‘soort’ tegen de andere ‘soort’ doet, in dit geval mens en dier. “Iedereen is vrij in zijn keuzes hoe hij of zij wil eten”, zijn de vijf grote Franse boerenorganisaties eensgezind in hun reactie. “Maar de bekeringsijver die daarom heen wordt georkestreerd, is onaanvaardbaar. Veehouders werken dagelijks met hun dieren en respecteren die ook door zich minutieus aan de Europese en Franse regels te houden. Wij accepteren geen beledigingen richting de veehouders noch agressie tegenover de spelers in de keten.”

FNSEA-voorzitter Christiane Lambert doet daarom een duidelijke oproep: “De staat en vooral de minister van Binnenlandse Zaken moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van deze geradicaliseerde en gewelddadige antivleesbeweging de kop in te drukken. De brand in een slachthuis heeft een grote schok veroorzaakt. Deze wanorde is nu te lang geaccepteerd. Veehouders, slagers en slachters die het slachtoffer zijn van deze aanslagen, moeten zich kunnen verdedigen. Maar het is niet zo dat we het geweer ter hand willen nemen. De hoogste autoriteiten moeten zich nu eindelijk realiseren dat ze te laks zijn met optreden.”

Bron: Boerderij

Beeld: Google Maps

Volg VILT ook via