nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2019 Fransen laten lobbyregister van Monsanto onderzoeken

Het Franse persbureau AFP zal een klacht indienen bij de Commission nationale de l'informatique et des libertes (CNIL) tegen Monsanto. Vorige week raakte bekend dat Monsanto in 2016 via een pr-bureau een lijst heeft laten opstellen met honderden persoonlijkheden en hun mening ten opzichte van glyfosaat, de actieve stof die in de onkruidverdelger Roundup zit en kankerverwekkend zou zijn. Op de lijst staan journalisten, wetenschappers en politici, onder wie Franse parlementsleden en de voormalig Franse minister van Milieu Ségolène Royal, die zich kritisch hadden uitgelaten tegenover glyfosaat. De krant Le Monde tipte de Franse onderzoeksrechter. Ook het Belgische Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) figureert op de lijst.

AFP meldt dat de praktijken "onaanvaardbaar" zijn. Het agentschap "drukt zijn volledige steun uit tegenover de journalisten die op een objectieve en nauwkeurige manier hun job doen", klinkt het. Eerder dienden ook al de wetenschappelijke instellingen Inra en CNRS klacht in tegen Monsanto omdat wetenschappers op de lijst staan. Het is volgens de Franse wetgeving niet toegestaan om een databank op te stellen met de politieke en filosofische meningen van mensen zonder hun toestemming. Het Franse gerecht heeft ondertussen een onderzoek geopend naar de vermoedelijke illegale registratie van gegevens.

RTBF meldde reeds dat Europarlementslid Philippe Lamberts (Ecolo) een klacht indient met burgerlijke partijstelling nadat bekend raakte dat ook zijn naam in het register is opgenomen door een lobbykantoor dat voor de groep Monsanto werkt. De naam van de groene fractieleider in het Europees Parlement staat op de lijst tussen 200 anderen. "Wat een gruwel om door Monsanto als tegenstander van glyfosaat opgelijst te staan", stelde Lamberts ironisch op Twitter. Daarop raadpleegde hij een advocaat, die hem zei dat het om een illegale praktijk gaat.

"Fleishman-Hillard, dat de lijst heeft opgesteld, is een lobbykantoor in Brussel. Ik kan me voorstellen dat ook andere lobbykantoren hetzelfde doen voor andere klanten. En aangezien alles zich afspeelt in Brussel, één van de twee wereldhoofdsteden van de lobbying, is het belangrijk dat een Belgische rechter zich over de zaak buigt", licht Philippe Lamberts toe. De onthullingen van de Franse krant Le Monde en de omroep La France hebben enkel betrekking op Frankrijk. De aanstelling van een Belgische onderzoeksrechter moet voor het Ecolo-parlementslid toelaten om te weten of ook mensen uit andere landen werden geregistreerd.

Voor het imago van Monsanto is dit een nieuwe opdoffer, terwijl Bayer nu al niet veel plezier beleeft aan de overname. Bij de opening van de beurs van Frankfurt is hun aandeel met 5 procent gezakt tot het laagste niveau in zeven jaar. Dat had alles te maken met een nieuwe veroordeling tot een schadevergoeding aan gebruikers van glyfosaat. De jury van een rechtbank in Oakland (Californië) wijst een Amerikaans echtpaar een schadevergoeding van 2 miljard dollar toe. Het stel zou kanker hebben gekregen door langdurig gebruik van de onkruidverdelger Roundup. Het is al de derde veroordeling voor Bayer in verband met glyfosaat. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar betalen aan een voormalige tuinier, en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië. Net zoals toen zal Bayer ook nu in beroep gaan.

Bron: Belga

Volg VILT ook via