nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

20.02.2019 Fransen sterk getroffen door herstructurering Südzucker

De Duitse suikerproducent Südzucker sluit nog dit jaar een suikerfabriek in Polen en volgend jaar twee fabrieken in Frankrijk. Eerder was de sluiting van twee minder rendabele vestigingen in het thuisland al aangekondigd. Volgens de bietentelersvereniging CGB treft het besluit zo’n 2.500 Franse akkerbouwers die geen bieten meer kunnen leveren. Vakblad Boerderij schrijft dat het gaat om 36.000 hectare bieten, goed voor bijna 10 procent van de totale Franse suikerproductie. De fabrieken staan in Cagny (Calvados) en Eppeville (De Somme) en zijn van Saint Louis Sucre, een dochterbedrijf van Südzucker.

Südzucker, marktleider in Europa, wil de suikerproductie terugbrengen met 700.000 ton. In het seizoen 2017-2018 produceerde Südzucker 5,9 miljoen ton suiker. De minst rendabele fabrieken moeten nu sluiten. Dat zijn er twee in Duitsland (Warburg en Brottewitz), twee in Frankrijk (Cagny en Eppeville) en de suikerfabriek in Strzyżów in Polen.

In Frankrijk werd de boodschap als volgt overgebracht: “Het is noodzakelijk ons aan te passen aan een nieuwe realiteit op de suikermarkt, namelijk de liberalisering van de Europese markt door het verdwijnen van de quota in het najaar van 2017 en de mondiale overproductie. Samen zorgde dat voor een ongeziene prijsval.” Saint Louis Sucre houdt na de herstructurering nog twee fabrieken over in Frankrijk. De Franse dochterfirma van Südzucker wil de vestiging in Cagny in de toekomst gebruiken om melasse en diervoeder te produceren. Eppeville moet zich specialiseren in drogen en opslag.

Volgens een vakbondsafgevaardigde waren er andere oplossingen mogelijk dan fabriekssluitingen. Er heerst ook ongenoegen over de vaststelling dat de Duitse directie van Südzucker de herstructurering vooral realiseert ten koste van de Franse suikerindustrie. De bietentelers leggen zich niet meteen neer bij de beslissing uit Duitsland. Telersvereniging CGB wil praten met Südzucker.

De Duitse suikergigant reorganiseert vanwege de lage suikerprijs en het overaanbod op de markt. In de eerste drie kwartalen van boekjaar 2018-2019 boekte Südzucker een verlies van 83 miljoen euro op de suikeractiviteiten. In volume nam de verkoop toe, maar dat was onvoldoende om de zeer lage prijs te compenseren. Het bedrijf verwacht dat het verlies verder oploopt voor het volledige boekjaar.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: Wikicommons - Kuebi

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via