nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.05.2019 Fraudeur mag na dit seizoen geen pootgoed meer telen

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) gaat de veldkeuringen bij de pootgoedteler die fraudeerde dit seizoen onder verscherpt toezicht afwerken. Daarna worden ze voor tenminste drie jaar opgeschort, wat betekent dat het bedrijf in kwestie geen pootgoedaardappelen meer kan telen. Tot deze strenge sanctie is besloten omdat het bedrijf al minstens drie jaar op rij niet gecertificeerd pootgoed afleverde, onder meer aan Belgische aardappeltelers die daar nu de dupe van zijn. Hun aardappelpercelen worden onder toezicht van het Voedselagentschap vernietigd. Het handelsbedrijf dat bij de pootgoedfraude betrokken is, zou ook gangbaar witloof verkocht hebben als biologisch. Eind vorig jaar verloor Zeeland Trade zijn bio-certificaat.

Bij de grootste pootgoedteler van Nederland hebben keuringsdienst NAK en Breeders Trust, dat de belangen verdedigt van veredelingsbedrijven, dit voorjaar fraude ontdekt. Met de hulp van een handelaar verkocht het pootgoedbedrijf niet gecertificeerde pootaardappelen aan Belgische afnemers. Tijdens het transport werd het pootgoed van het ras Fontane voorzien van nagemaakte NAK-certificaten. Het Voedselagentschap spoort op waar dat in België is terechtgekomen. Het grootste deel, namelijk 225 ton, was op het moment van hun onderzoek reeds geplant. De betrokken percelen aardappelen van acht verschillende telers moeten uit voorzorg doodgespoten of meteen gerooid worden. Op nog eens 45 ton is voor het planten beslag gelegd bij een groothandelaar en één aardappelteler.

Toen de fraude bekend raakte, schreven we dat de Nederlandse keuringsdienst er zwaar aan tilt. Dat blijkt nu ook uit de sanctie want na dit seizoen worden alle keuringswerkzaamheden bij de betrokken teler voor tenminste drie jaar opgeschort. Zonder veldkeuringen door NAK kan het bedrijf geen pootgoed telen. Het pootgoed dat nu te velde groeit, mag hij nog oogsten maar niet stockeren. Dat moet elders gebeuren zodat het NAK toezicht kan houden op het verdere proces zonder dat het betreffende pootgoedbedrijf daarbij betrokken is.

Het pootgoed is bestemd voor de coöperatie Agrico waar de teler bij aangesloten is. Hij krijgt van hen in de toekomst geen aardappelen meer voor vermeerdering. Zelfs al herneemt hij de teelt van pootgoed na zijn schorsing, dan nog is de vraag wie met de fraudeur in zee zal willen. Bij Agrico hoeft hij niet meer aan te kloppen. Handelshuis HZPC zette hem voordien al aan de deur door een gebrek aan vertrouwen. Met 350 hectare pootgoed gaat het om een buitengewoon grote vermeerderaar van aardappelen. In Nederland werd vorig jaar bijna 44.000 hectare pootgoed geteeld. De landbouwtelling maakt gewag van 2.440 pootgoedtelers zodat het gemiddelde pootgoedareaal op bedrijfsniveau kleiner is dan 20 hectare.

Het pootgoedbedrijf handelde niet alleen, maar kreeg hulp van een handelaar uit Vogelwaarde. Zeeland Trade bracht de vervalste NAK-certificaten aan op de aardappelen. Dat bedrijf wordt nu ook genoemd in een zaak van fraude met witloof waarop onterecht het biolabel zou gekleefd zijn. Vakblad Boerderij kreeg lucht van de intrekking van het bio-certificaat van Zeeland Trade door keuringsorganisatie Skal in november vorig jaar. Het bedrijf kon onvoldoende aantonen dat het als bio-witloof verkochte witloof effectief biologisch was. Na maandenlang onderzoek vermoedde Skal het tegendeel afgaand op de productiecapaciteit.

Bron: eigen verslaggeving

In samenwerking met: Boerderij

Volg VILT ook via