nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

03.01.2017 Frietjes zorgen voor handelssaldo van 1,25 miljard euro

In 2015 werden in België net geen vier miljoen ton aardappelen verwerkt tot gekoelde en diepgevroren friet en andere aardappelproducten. Ten opzichte van 2008 worden bijna de helft meer aardappelen verwerkt. De groei wordt mogelijk gemaakt dankzij een toegenomen wereldwijde vraag naar verwerkte aardappelen. Het nieuwe Landbouwrapport kleeft cijfers op de export: 1,67 miljard euro is de uitvoer van aardappelen en aardappelbereidingen waard terwijl er voor slechts 425 miljoen euro ingevoerd wordt. Door de sterke expansie van de exportwaarde is het saldo 2,6 keer groter geworden in de afgelopen tien jaar.

Vlaanderen telde in 2014 30 aardappelverwerkers. Hoewel ze slechts één procent van het totale aantal voedingsbedrijven uitmaken, zijn ze goed voor zes procent van de toegevoegde waarde. Hun gezamenlijke omzet bedraagt 1,22 miljard euro. En ze zorgen voor meer dan 3.000 jobs. In tegenstelling tot verse aardappelen zijn diepgevroren producten zoals frieten en puree uitermate geschikt voor transport wereldwijd. Met de uitvoer van aardappelen en aardappelbereidingen wordt in België een positief handelssaldo van 1,25 miljard euro gerealiseerd. Dat de aardappelsector sterk exportgericht is, blijkt ook uit de bevoorradingsbalans van aardappelen. Zo bedroeg de zelfvoorzieningsgraad 231 procent in seizoen 2011/2012.

De grootste exportwaarde (92%) wordt gecreëerd door de aardappelbereidingen. Er worden iets meer verse aardappelen ingevoerd dan uitgevoerd, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door het hoge exportsaldo van de verschillende bereidingen (friet, puree, vlokken, enz.). België was in 2015 wereldwijd de grootste exporteur van voorgebakken aardappelproducten. Van de uitvoer is 80 procent bestemd voor EU-lidstaten. Ongeveer 56 procent van de exportwaarde wordt gerealiseerd in Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Meer dan drie vierde van de importwaarde is afkomstig uit buurlanden Frankrijk en Nederland.

Meer info: Landbouwrapport 2016

Bron: LARA 2016

Volg VILT ook via