nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

21.02.2020 Fruitbomen in de strijd tegen hitte

Luc Hollands uit Voeren is bezig met de aanplant van 130 hoogstambomen, hagen en bessenstruiken. De bioboer doet dit zodat zijn koeien tijdens de zomer meer schaduw zouden hebben. Het fruit zal terechtkomen in zijn hoevewinkel. Of hoe het niet altijd hoogtechnologische oplossingen moeten zijn in de strijd tegen de klimaatopwarming.
De hitte en droogte van de voorbije jaren speelden Hollands parten. De regels van de biologische landbouw schrijven immers voor dat de koeien minstens 240 dagen per jaar buiten moeten staan.
 
De ideale temperatuur voor koeien ligt tussen de 12 en 15 graden. Op warmere dagen, en zeker tijdens een hittegolf, treedt een soort natuurlijk afweersysteem in werking en geven koeien 5 tot 7 liter minder melk per dag. Het komt bovendien ook voor dat een koe onvoldoende herstelt na een hittegolf, waardoor de algemene productie nooit meer op het niveau geraakt van voor de hitte. Om toekomstige hittestress tegen te gaan, is Hollands begonnen met de aanplant van bomen.
 
"Als het extreem heet is, moeten mijn dieren beschut kunnen staan”, vertelt hij aan Radio 2. “Maar ook voor mijn gras in de weide is die schaduw een goede zaak. Want als het erg droog is, verdort het overal, behalve op die plekken waar er schaduw valt. De bomen zorgen voor meer natuur, de melkproductie verhoogt en het is nog mooi ook."

Bron: Radio 2 - VRT

Beeld: Radio 2 - VRT

Volg VILT ook via