nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

15.09.2020 Fruitbomen staan opnieuw in bloei

Hier en daar zie je ze wel degelijk: een appelboom of perelaar die opnieuw in bloei staat. Een vreemd gezicht, half september. “De warme temperaturen kunnen inderdaad de bloembotten doen doorschieten”, zegt Dany Bylemans, directeur van expertisecentrum pcfruit in Kerkom. “Die zogenaamde nabloei is een fenomeen dat kort na de bloei kan plaatsvinden. Maar dat het zo laat in het jaar nog gebeurt, is uitzonderlijk.”

Het is al bijna oktober en toch staan in Haspengouw verschillende fruitbomen opnieuw in bloei. Sommige exemplaren hebben én volgroeide peren, én jonge bloesems. Verantwoordelijk voor dit uitzonderlijke fenomeen: de tropische nazomer.

Volgens Dany Bylemans, directeur van expertisecentrum pcfruit, is het zeer belangrijk om die nieuwe bloesems te verwijderen, want ze kunnen een infectiehaard voor bacterievuur zijn. “Tijdens de normale bloeiperiode houden de relatief lage temperaturen meestal uitbraken tegen, maar de tropische hitte zou voor bomen die nu bloesems ontwikkelen faliekant kunnen aflopen. Maar zoals gezegd: er is vooralsnog geen reden tot paniek. Ik heb tot nu toe geen signalen opgevangen dat Haspengouw op grote schaal in bloei staat.”

Het warme najaar kan misschien zelfs voordelig uitdraaien voor sommige fruitsoorten. Zoals voor de Jonagold, waarvan de oogst net begonnen is. “Later deze week worden er 's ochtends temperaturen voorspeld die dichtbij het vriespunt liggen”, zegt Dany Bylemans. “Er zal dus een groot temperatuurverschil zijn met de late namiddag, en dat is best positief. Want daardoor zal de roodverkleuring van de Jonagold sneller en sterker doorzetten, waardoor je mooie appelen krijgt.”

De hoge temperaturen zullen er ook voor zorgen dat de vruchten hun kleur grotendeels tegelijkertijd kunnen ontwikkelen, waardoor er misschien maar één plukbeurt nodig zal zijn in plaats van twee, drie of zelfs vier. “Dat zou een grote kostenbesparing betekenen”, reageert Dany Bylemans.

“De warme nazomer kan wel een invloed hebben op de kwaliteit van de vruchten die nog aan de bomen hangen”, zegt Dany Bylemans. “We zouden niet graag opnieuw in de situatie terechtkomen zoals in begin augustus. Toen heeft zonnebrand enorm veel schade veroorzaakt. Omdat de hitte die we vandaag te verwerken krijgen uniek is, kunnen we niet goed inschatten welke invloed die hoge temperaturen op ons fruit zullen hebben. Maar als het niet té heet wordt, denk ik dat de kans op zware schade klein is. Omdat de dagen intussen een stuk korter zijn en de ochtendzon niet meer zo sterk is als tijdens de zomermaanden.”

Bron: Het Belang van Limburg

Volg VILT ook via