nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

14.11.2018 Fruitonderzoek gaat voor zonne-energie

De landbouwsector zet vandaag sterk in op duurzame energie. Ook het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit) maakt de overstap naar groene energie met de investering in zonnepanelen. De nieuwe installatie levert een derde van het jaarlijkse energieverbruik van het onderzoekscentrum. “Duurzaamheid is het sleutelwoord in de moderne land- en tuinbouw”, stelt Inge Moors, voorzitter van pcfruit en gedeputeerde van landbouw. “Als onderzoeksinstelling is het vanzelfsprekend dat we het energieverbruik bewaken en de mogelijkheden van groene energie onderzoeken.” De lagere energiefactuur zal ten goede komen aan het fruitonderzoek.

Een onderzoekscentrum draaiend houden, kost wel wat aan elektriciteit. “De klimaatkasten, de broedstoven in het lab, de computers, de koelcellen, de sturing van de substraatteelten, al die installaties hebben natuurlijk stroom nodig”, zegt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit. In 2017 bleek het jaarverbruik van pcfruit bijna 800.000 kWh te zijn. Samen met een studiebureau ging het onderzoekscentrum na hoe op een efficiënte manier groene energie kan geproduceerd worden, rekening houdend met de locatie en omgeving.

De keuze viel op hoogrendement zonnepanelen, die geplaatst worden op de daken van het onderzoekscentrum. “De volledige installatie is opgebouwd uit maar liefst 978 zonnepanelen”, vervolgt Dany Bylemans. “Al die panelen produceren ongeveer een derde van het jaarlijks energieverbruik van het proefcentrum.” Aan het project hangt ook een prijskaartje: bijna 344.000 euro, een investering die volledig door pcfruit wordt gedragen. “We berekenden een terugverdientijd van net geen tien jaar”, stelt Dany Bylemans. “Vanaf 2028 doen we dus een flinke besparing. Dit uitgespaarde geld kunnen we dan helemaal inzetten voor onderzoek in de fruitteelt.”

Dany Bylemans hoopt dat de investering in zonnepanelen op pcfruit een voorbeeld kan zijn voor de hele sector om na te denken over de mogelijkheden van groene-energieproductie. “Heel wat daken van loodsen van landbouwbedrijven zijn hiervoor geschikte locaties”, besluit gedeputeerde Inge Moors.

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: pcfruit

Volg VILT ook via