nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

05.12.2018 Fruitsector hunkert op Fructura naar meer samenwerking

Vakbeurs Fructura is de driejaarlijkse afspraak met de fruitsector in Hasselt. Standhouders boden er afgelopen weekend hun innovatieve producten en diensten aan. “Innovatie is meer dan alleen technologie”, weet Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het Departement Landbouw en Visserij. Zij hecht namelijk belang aan Fructura als ontmoetingsplek en broedplaats voor nieuwe ideeën, tussen fruittelers onderling en tussen telers en hun toeleveranciers. De landbouwadministratie zorgde daarom voor gratis beurstoegang voor alle telers. Bij de officiële opening op vrijdagmiddag was CD&V-voorzitter Wouter Beke een opgemerkte gast. Hij zette zijn tanden in de nieuwe appel Morgana, prees de smaak en maakte van de gelegenheid ook gebruik om het belang van de fruitsector in Limburg in de verf te zetten.

Van vrijdag 30 november tot en met zondag 2 december vond in de Ethias Arena te Hasselt fruitvakbeurs Fructura plaats. Deze driejaarlijkse organisatie van de vzw Fruittelers Zuid-Limburg is al aan zijn zesde editie toe en wordt afwisselend georganiseerd met de Werktuigendagen voor de fruitsector in Sint-Truiden. De beurs ontvangt fruittelers, toeleveranciers, handelaars en veilingverantwoordelijken. Centraal in de beurshal stond het Fructuraplein, een ontmoetingsplek voor de bezoekers. De 174 standhouders, 50 meer dan bij de vorige editie in 2015, zijn actief in zowat alle takken van toelevering en afzet.

Tijdens de officiële opening benadrukte Fructura-voorzitter Chris Groven dat de fruitsector aan één zeel moet trekken: “Standhouders zouden hun producten en diensten hier niet met zoveel gedrevenheid in de kijker zetten als ze geen toekomst zien in de fruitsector. Samen maken we het beter.” Een uitnodiging om de krachten te bundelen en beter samen te werken, ging ook uit van Boris Wouters namens jongerenorganisatie Groene Kring en van Patricia De Clercq, leidend ambtenaar van het Departement Landbouw en Visserij. “Als elke schakel bijdraagt tot het grotere geheel, dan komen we daar als fruitsector sterker uit”, sprak Wouters.

De jonge fruitteler uit Zuid-Limburg is duidelijk bezorgd, en heeft vele redenen om dat te zijn: de water- en stormschade in 2016, de late lentenachtvorst in 2017, de droogte in 2018, de naweeën van de Russische handelsboycot uit 2014, de te verwachten gevolgen van de Brexit, de aanslepende onzekerheid over de komst van een brede weersverzekering, de steeds grotere moeite die het kost om seizoenarbeiders aan te trekken, de klokverkoop die niet de prijs oplevert waar telers op hopen, de veilingen die de steile verwachtingen niet waarmaken, enz.

Secretaris-generaal Patricia De Clercq van het Departement Landbouw en Visserij ziet dat de fruitsector in ademnood verkeert, maar ze merkt ook dat bedrijven naar uitwegen en nieuwe perspectieven zoeken. Het traditionele fruitbedrijf met appel- en perenplantages maakt plaats voor meer diversificatie: meer peren, meer houtig kleinfruit, meer kersen en een toenemende interesse in wijnbouw. “Welke keuze men ook maakt als fruitteler, de rode draad is een professionele aanpak”, aldus De Clercq.

Zij bracht het Actieplan Fruit in herinnering en hamerde in dat verband op het belang van samenwerking binnen de keten. “Het Europese subsidiekader is strikt, maar als Vlaamse overheid zoeken we mee naar pragmatische oplossingen. Er is qua ondersteuning aan de telers wel degelijk veel mogelijk binnen een producentenorganisatie. Iedere speler moet dan wel het belang van samenwerking onderschrijven”, onderstreept ze namens het departement. Heel recent trok de sectorvakgroep Fruit van Boerenbond naar het kabinet van landbouwminister Joke Schauvliege om de crisis in de sector aan te kaarten, evenals het gebrek aan engagement en samenwerking binnen de keten om de actiepunten uit de Vlaamse toekomststrategie voor de hardfruitsector uit te voeren.
 
Limburgs gedeputeerde Inge Moors ziet vakbeurs Fructura als een teken dat de fruitsector zichzelf blijft heruitvinden. “De beurs toont nieuwe technologieën, en is een ontmoetingsplek voor telers en dat alleen al kan de kiem leggen voor nieuwe bedrijfsstrategieën.” Als voorzitter van het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden hecht ze vanzelfsprekend veel belang aan lokaal verankerde kennisverwerving en -verspreiding. “Het proefcentrum krijgt van de provincie 700.000 euro steun omdat het belangrijk is voor wetenschappelijk onderzoek, demonstratie aan telers en individuele bedrijfsondersteuning en -diensten. Zo timmert pcfruit iedere dag aan de toekomst van de fruitsector. In het kader van het actieplan Fruit is het proefcentrum trekker van een aantal onderzoeksgerelateerde onderwerpen.” Omdat Wouters het aantrekken van seizoenarbeiders als een groeiend probleem bestempelde, wijst Moors op de goedkeuring van het Europese onderzoeksproject ‘Auto-fruit’ inzake robotisering.

Ook in deze uitdagende tijden blijft de fruitsector vernieuwen. Een mooi voorbeeld daarvan, de nieuwe appel Morgana, werd op Fructura aan het grote publiek voorgesteld. Volgens kenners moet Morgana, een product van veredelaar Better3Fruit uit Rillaar die ook de Kanzi-appel ontwikkelde, in staat zijn om Jonagold te doen vergeten. Tegen 2021 moet de appel in de warenhuizen liggen. Voor ons land krijgt de Belgische Fruitveiling (BFV) de exclusieve productie- en verkooprechten. Voor de rest worden die rechten enkel nog aan drie andere fruitverenigingen in West-Europa toegekend. "Die exclusiviteit moet een betere prijs voor de telers garanderen", zegt Willem Broux van fruitboomkwekerij Carolus in Het Belang van Limburg.

BFV-directeur Filip Lowette onderschrijft de hoge verwachtingen voor de Morgana. "Het is een lekkere en kwaliteitsvolle appel die in staat moet zijn om te concurreren met Pink Lady", zegt Lowette. Deze winter worden alvast 30.000 Morgana-bomen in Limburg aangeplant. Over de smaak van de nieuwe appel waren de bezoekers van Fructura zeer te spreken. Zo ook CD&V-voorzitter Wouter Beke, die naar Hasselt kwam om de opening van de fruitvakbeurs mee te maken.

Nog nagenietend van een Morgana-appel verklaarde Beke: “De fruitsector is ontzettend belangrijk voor Limburg, en naar wat ik hier zie erg innovatief. De nieuwe Morgana-appel is een mooi voorbeeld van hoe traditionele sectoren door innovatie klaar zijn voor de toekomst. Fruit is een voor Vlaanderen belangrijk exportproduct en na de sluiting van de Ford-fabriek in Genk is gebleken hoe belangrijk de fruitsector is voor de Limburgse economie. De provincie – een belangrijk bestuursniveau inzake landbouw – heeft dat goed begrepen en doet grote inspanningen voor de sector, wat tot voor kort mee ondersteund werd vanuit het SALK-actieplan voor Limburg dat fruit aanduidde als een speerpuntsector.”

Bron: eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Fructura

Volg VILT ook via