nieuwsbrief

Inschrijven op de gratis nieuwsbrief

  
  

22.06.2018 Fruittelers beleven nog eens mooi kersenseizoen

Het Belgische kersenseizoen ging officieel van start op 11 juni en draait momenteel op volle toeren. In Sint-Truiden worden dagelijks ongeveer 80.000 kg kersen aangevoerd, zo laat de Belgische Fruitveiling (BFV) weten. “De Belgische fruitsector heeft de laatste jaren verschillende tegenslagen moeten verwerken”, zo klinkt het. “Dit seizoen tekent zich op het vlak van een kwaliteitsvolle productie zeker veelbelovender af.” Het Belgische kersenareaal steeg de laatste jaren tot meer dan 1000 ha. 

De zomer is volop in het land en dat betekent dat ook het kersenseizoen op volle toeren draait, en dat nog tot eind juli. “De weersomstandigheden zijn momenteel ideaal”, zo klinkt het bij BFV. “Droog en zonnig weer zorgt voor excellente kwaliteit zoals we al enkele jaren niet meer gezien hebben. “De Belgische fruitsector heeft de laatste jaren verschillende tegenslagen moeten verwerken. Denk aan de Ruslandboycot, maar ook aan de de pukkelpopstorm, de hagelschade en de enorme vorstschade van 2017.”

“Dit seizoen tekent zich op het vlak van een kwaliteitsvolle productie zeker veelbelovender af”, zo klinkt het tevreden. “We zien in de boomgaarden een goede appelproductie en ook de perenproductie kondigt zich aan met mooi gevormde vruchten met uitstekende schilkwaliteit. Tegelijkertijd kunnen de Belgische kersentelers eindelijk nog eens spreken van een goede kersenproductie met een recordoogst van mooie, superlekkere vruchten van eigen bodem.”

BFV toont zich tevreden over de inspanningen van sommige supermarkten om “voluit de kaart te trekken van lekker fruit van eigen bodem”. Tegelijkertijd is BFV ontgoocheld dat andere ketens, “ondanks het kwaliteitsvolle aanbod vanuit eigen regio nog steeds de voorkeur lijken te geven aan fruit vanuit het verre buitenland zoals Griekenland en Turkije”. BFV spreekt van “een gemiste kans” en merkt ook op dat de exportmogelijkheden voor kersen dit seizoen beperkter zijn omdat het mooie weer er in heel Europa voor zorgt dat de kersen tegelijk in productie komen.

Het Belgische kersenareaal steeg de laatste jaren tot meer dan 1000 ha. Sinds 2010 is er 400 ha bij gekomen en werd de kersenteelt ook geprofessionaliseerd door regenoverkappingen en een vernieuwing in het rassenassortiment, onder meer met de Kordia- en Regina-kersen. “Potentieel hebben de bij de BFV aangesloten kersentelers een productie van rond de 3 miljoen kg”, zo klinkt het. “De investering in een hypermoderne elektronische sorteerinstallatie met hydrokoeling is een noodzakelijke ondersteuning om een vakkundige commercialisatie te organiseren.” 

Bron: eigen verslaggeving

Beeld: BFV

Volg VILT ook via